Imate problema s kilogramima i teško se borite s mršavljenjem? Pročitajte 10 činjenica o mršavljenju koje će vam pomoći da postignete cilj.
1. Da, ima nešto i u genetici
Još odavno je utvrđeno da neki ljudi imaju veću genetsku predispoziciju da budu deblji, što u stvarnosti uvećava njihovu šansu za debljanjem čak i do 60 posto. Loša vijest je to što najnovija istraživanja pokazuju da ovih gena ima još više.
2. Broj masnih stanica je predodređen
Liječnici sa švedskog Instituta Karolinska tvrde da neki ljudi imaju dvostruko više masnih stanica od drugih i da to utječe na njihov pokušaj da izgube kilograme. Ipak, kako liječnici tvrde, bolje ih je imati više nego manje, jer se manji broj zbog punjenja masnoćama stalno povećava, što nije dobro. Masne stanice se stječu u razdoblju adolescencije i ostaju za cijeli život.
3. Možete ubrzati metabolizam
Skandinavski tim iz Helsinkija ima ohrabrujuće vijesti. Debljanjem usporavamo metabolizam, ali to se može vrlo lako promijeniti redovitiim fizičkim aktivnostima.
4. Stres
Živciranje i stres povećavaju želju za ugljikohidratima, a svi znamo kako oni utječu na naš organizam. Izbjegavajte brzu, masnu hranu i razne grickalice u takvim situacijama, jer ćete začas primijetiti negativne rezultate na vagi.
5. Početak problema
Neka su istraživanja potvrdila da je naša kilaža zapravo posljedica prehrane majke za vrijeme trudnoće. Savjet svim trudnicama je da se zdravo hrane kako njihovo dijete ne bi kasnije imalo problema s kilogramima.
6. Spavanje
Američki stručnjaci iz Chicaga potvrdili su da manjak sna loše utječe na glad, odnosno smanjuje lučenje hormona leptina, koji je odgovoran za osjećaj sitosti u organizmu, pa kada smo neispavani, imamo dojam da smo stalno gladni.
7. Partnerova težina
Istraživanje objavljeno u časopisu “New England Journal of Medicine” ukazuje da, ukoliko je vaš partner deblji, i vi se lakše prepuštate čarima nezdrave hrane. Rezultati pokazuju da je to slučaj s čak 37 posto ispitanika.
8. Slatkiši stvaraju ovisnost
Znanstvenici iz Philadelphije proveli su istraživanje u kojem je bilježena reakcija mozga kada su ljudima pokazivali omiljenu hranu. Zaključak je da naš mozak zaista reagira na omiljenu hranu, pri čemu se luči hormon dopamin koji je zaslužan za osjećaj zadovoljstva.
9. Upala uha
Dr. Dereck Snider sa Sveučilišta u Floridi otkrio je da upala uha ima veze s boljim apetitom. Upale mogu oštetiti živce koji reagiraju na okus, što može smanjiti osjećaj slatkoće i masnoće u hrani, pa osoba više jede.
10. Antioksidansi
Slobodni radikali u hrani zaslužni su za otvaranje teka, a to znači da treba izbaciti brzu hranu i prebaciti se na raznovrsnu prehranu s puno povrća, voća i žitarica.