Ovo su najvažniji dodaci prehrani tijekom zime
Iako smo se odvikli od one prave klasične zime kada smo mogli dobro prepoznati koje je godišnje doba, savjeti za brigu o zdravlju, posebice o prehr...
Celijakija izaziva dijabetes i neplodnost kod oba spola. Mnogi koji su prepoznali simptome, promijenili režim prehrane i dobili više snage.
Nisu rijetki slučajevi da liječnici ne mogu na “prvu loptu” dijagnosticiraju zašto neki pacijent ima određene zdravstvene probleme. Posljednjih godina sve više se dolazi do zaključka da tegobe u velikoj mjeri pravi i način prehrane.
Procjenjuje se da je čak 40 posto svjetske populacije netolerantno na gluten. U pitanju je protein, koji se nalazi u pšenici, raži i ječmu. Brojna istraživanja na ovu temu pokazala su da postoji deset simptoma, koji bi mogli ukazati na netolerantnost prema glutenu:
– Prije svega se javljaju smetnje u probavi, plinovi, nadimanje, rijetka stolica ili zatvor (najizraženiji je kod djece poslije konzumiranja namirnica s glutenom).
– Keratoza pilaris (poznata i pod nazivom “pureća koža”) na rukama.
– Zamor ili umaranje nakon obroka koji sadrži gluten.
– Dijagnoza autoimune bolesti, kao što su Hašimotov tiroiditis, reumatoidni artritis, lupus, psorijaza, ulcerozni kolitis, skeloderma ili multipla skleroza.
– Neurološki simptomi poput vrtoglavice ili osjećaja da nemate ravnotežu.
– Disbalans hormona.
– Migrenske glavobolje.
– Dijagnoza kroničnog umora ili fibromijaglije.
– Upale, otok ili bol u zglobovima (prstima, koljenima, bokovima).
– Promjene u raspoloženju, anksioznost, depresija.
Pojedincima smeta brašno prilikom probavljanja hrane, dok onima koji imaju celijakiju smeta protein iz žitarica, jer nema enzima za probavu proteina. Za svakoga tko ima ovaj problem jedini lijek je bezglutenska prehrana.
Sve više se pokazuje da nedijagnosticirana celijakija dovodi do neplodnosti (kod oba spola) i dijabetesa. Netko oboli još kao beba, a pojedinima u kasnijoj dobi okidač za bolest može biti stresna situacija. Liječnici zato savjetuju da se djeci do godinu dana u prehranu ne uvode namirnice koje sadrže gluten.
Osjetljivi na gluten ne bi trebali jesti i namirnice s konzervansima. Problem je što se na deklaracijama proizvoda u našoj zemlji rijetko kada naznači sadrže li gluten. Za prehranu se preporučuje voće, povrće i svježe meso, piju se prirodno cijeđeni sokovi, voda, prirodni čajevi…
Proljetna i ljetna djeca
Zanimljivo je to da su znanstvenici iz Bostona otkrili da je većina djece koja boluje od celijakije i netolerantni su na gluten, rođena tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci.
Izvor: Life Content
Foto: Guliver/Thinkstock