Kiseli krastavci, orašasti plodovi, jabuke samo su neke od namirnica nakon kojih nećete poželjeti drugu hranu i sitost će trajati duže nego obično.
Chili
Najnovija istraživanja pokazuju da ljuti začini pomažu u suzbijanju apetita. Oni koji su svom jelu dodali 1/4 žličice chilija brže su se osjećali sitije i zadovoljnije. Tijekom istraživanja, jednoj grupi su smanjili dnevni unos na 75 posto od preporučenog, ali su jelima dodali ljute začine. Nitko od njih nije imao potrebu za više hrane, uspoređujući s onima koji su jeli 100 posto dnevnog unosa, ali bez tih začina.
Zrna mahunarki
Grašak, varivo i bob su bogati proteinima, vlaknima, antioksidansima, vitaminom B i željezom. Uz prehranu bogatu njima lakše ćete kontrolirati apetit jer vas duže čine sitima. Nedavno istraživanje objavljeno u časopisu “Obesity” otkrilo je i da su ljudi nakon jela koje je sadržalo mahunarke, bili za 31 posto zadovoljniji.
Jabuke
Ako pojedete jabuku pola sata prije glavnog jela, jest ćete ga manje zato što će vas ona napuniti vodom i vlaknima.
Juha
Ljudi koji su za ručak najprije jeli juhu, smanjili su ukupni unos kalorija od obroka za 20 posto. Juhe su obično niskokalorične i ukusne, a budući da zauzimaju dosta mjesta u želucu, nećete osjećati potrebu za još hrane.
Voda
Simptomi gladi i žeđi vrlo su slični. Ponekad ste možda samo žedni, a osjećat ćete blagu glad. Pijte dovoljno vode dnevno kako bi ostali hidratizirani, ali i zato što će vam voda vratiti energiju, popraviti raspoloženje i kognitivne sposobnosti. Osjetite li popodne naglu potrebu za nečim slatkim, popijte čašu vode i pričekajte 10 minuta. Šanse su velike da će napad gladi proći, a vi se neće nabaciti nepotrebne kalorije.
Kiseli krastavci
Ne samo kiseli krastavci, već i ostalo ukiseljeno povrće pomoći će vam da smanjite unos kalorija. Ono u sebi sadrži masne kiseline koje poboljšavaju vezu između želuca i mozga tako da stimulira proizvodnju hormona koji poboljšavaju signaliziranje apetita. Ujedno sadrže i probiotike koji poboljšavaju probavu.
Jaja
Proteini iz jaja učinit će vas sitima do kasnog ručka. Istraživanja su pokazala da klasični doručak (jaja i slanina) najduže održavaju čovjeka sitim, smanjuju napade gladi, a zbog njih tijekom dana ukupno jedete manje.
Tamna čokolada
Manje ćete je pojesti od npr. mliječne čokolade. Osjetite li potrebu za nečim slatkim, posegnite za njom. Osim što je nećete pojesti puno, blagotvorno će djelovati na krvni tlak te zaštititi i srce i mozak.
Protein sirutke
Smatra se jednim od najzasitnijih proteina, a oni koji su ga pili kažu da su jeli 18 posto manje sljedećih nekoliko sati u odnosu na ostale namirnice. Možete ga dodati u smoothie, ali u svakom slučaju dobro provjerite što kupujete.
Orašasti plodovi
Oni su prirodno rješenje da zaustave glad zbog svojih zasićenih masnih kiselina, proteina i vlakana. Uz njih ćete se duže osjećati sitima, a ako ih jedete s ugljikohidratima, voćem i zobenom kašom, probava će se usporiti i regulirati šećer zbog čega nećete imati potrebu za slatkim napastima.
Zobena kaša
U usporedbi s ostalim žitaricama, zobena kaša daje najduži osjećaj sitosti, ako je suditi prema dosadašnjim istraživanjima. Bogata je vlaknima, proteinima i beta glukanom. Osim toga, nakon nje ćete osjećati manju želju za hranom dugo nakon jela, a neće biti niti iznenadnih napada gladi.
Avokado
Pojedete li pola avokada uz ručak osjećat ćete se duže sito i kasnije ćete imati manju potrebu za grickanjem. Zbog svog sastava vrlo brzo vas može zasititi pa ćete uz njega sigurno preskočiti sve nezdrave i prazne kalorije između obroka.