Emocionalno nedostupni partneri: Što kad blagdani dodatno naglase problem?
Blagdani, osobito Božić, mahom se percipiraju kao vrijeme ljubavi, obiteljskog okupljanja i zajedništva. I dok mnogi uživaju u svečanoj atmosferi, ...
Istina je, obožavamo ljeto i njegove duge, tople noći ispod vedrog neba, no moramo priznati da ima nešto posebno čarobno u jesenskim druženjima u intimi (i toplini) doma. Kad večeri postanu prohladne, ono što nas definitivno raduje jesu druženja s nekoliko prijatelja ili udvoje, uz bocu finog vina i sitne zalogaje.
Dok ćete društvo i vino morati pribaviti sami, mi uskačemo u pomoć sa zalogajima te vam donosimo tri recepta za zdrave, jednostavne i ukusne umake. Oni se mogu naći na vašem stolu kao jedan od sitnih zalogaja, kao predjelo glavnom obroku ili pak zasebno, kao umaci uz tortilje ili prepečeni kruh. Neusporedivo zdraviji od kupovnih umaka, jednostavni su za napraviti, tako da nemate izlika.
Zeleni umak
Sastojci:
½ avokada
½ edamame graha (mahune od soje)
3 žlice tahini umaka
sok ½ limuna
2 češnja češnjaka
½ žličice kumina
sol i papar
2-3 žlice vode
šaka svježeg korijandra
Sve sastojke izblendajte u blenderu te poslužite s krekerima, čipsom ili pak svježim povrćem poput mrkve ili celera.
Veganski umak od bundeve
Sastojci:
⅓ šalice pirea od bundeve
¼ jogurta od soje s okusom vanilije (ili nekog drugog biljnog jogurta)
½ žličice cimeta
prstohvat soli
3 žličice nasjeckanih pekan oraha
Pomiješajte u posudi sve sastojke te na kraju dodajte pekan orahe.
Umak od cikle
Sastojci:
1 cikla srednje veličine, narezana na manje komade i prepržena na tavici
1 konzerva graha
3 češnja češnjaka
2 žličice tahini umaka
½ žličice avokado ulja
sok ½ limuna
listovi svježe kadulje
1 žličica paprike
sol i papar
Pećnicu zagrijte na 200 °C, ciklu narezanu na manje komade i češnjak stavite na papir za pečenje i poprskajte uljem. Pecite oko 20 minuta. Potom sve sastojke izmiksajte u blenderu.
Foto: Brooke Lark / Unsplash