Prehrana za zrele godine: Namirnice koje tijelo voli nakon 50.
Nakon 50. godine, tijelo prolazi kroz niz promjena - metabolizam se usporava, smanjuje se mišićna masa, a kosti postaju osjetljivije.Istovremen...
Leća je riznica dobrog zdravlja, a vrlo se jednostavno priprema, a mahunarka je koja se koristi još od prapovijesti, a sigurno se sjećate variva od leće koje su pripremale vaše bake.
Leća je odlična zamjena za crveno meso. Kada se pomiješa, primjerice, s rižom ili mahunarkama taj obrok sadrži sve hranjive tvari potrebne organizmu. Ona ne sadrži kolesterol, ima jako malo masti, a puno topljivih i netopljivih vlakana koji pomažu u reguliranju šećera u krvi, snižavanju kolesterola, a također potiču probavu. Bogata je vitaminima i mineralima, uključujući i željezo. Leću je najbolje malo prokuhati i ostaviti u hladnjaku, i koristiti za salate, juhe, variva i slično. Vrlo je zasitna pa tako može spriječiti glad i prekomjerno konzumiranje nekih drugih namirnica. Također, je namirnica koja se sporo razgrađuje, pa neće uzrokovati nagle osjećaje gladi. U nastavku vam donosimo 3 najdraža recepta s lećom kao glavnom namirnicom.
SALATA OD LEĆE
Sastojci:
150 crvene leće
1 glavica luka
3 žlice sitno sjeckanog peršina
3 žlice maslinovog ulja
2 žlice octa
1 žličica senfa
1 žlica javorovog sirupa
2 paprike
Sol, papar
Priprema:
Leću skuhajte u posoljenoj vodi. Luk i papriku nasjeckajte na sitno, pa sve zajedno ubacite u veću zdjelu. Peršin nasjeckajte na sitno. U manjoj posudici pomiješajte ocat, javorov sirup, maslinovo ulje, senf, sol i papar. Dobro pomiješajte. Kruh tostirajte i poslužite uz salatu.
NAMAZ OD LEĆE I PIVA
Sastojci:
150 g crvene leće
500 ml piva
1 kuhani žumanjak
2 žlice maslaca
1 češanj češnjaka
žlica sušenih rajčica
žličica senfa
2 žlice ajvara
žličica mljevene paprike s aromom dima
žlica svježeg lista peršina
žlica aceto balsamica u kremi
prstohvat mljevenog čilija
mljeveni šareni papar
sol
Priprema:
Leću kuhamo u 500 ml piva, dok pivo ne ispari. Nakon što se leća skuhala i ohladila, prebacimo ju u blender. Leći dodamo sve ostale sastojke i usitnimo u blenderu kako bismo dobili kompaktnu smjesu. Namaz ohladimo prije posluživanja.
CRVENI UMAK OD TJESTENINE S LEĆOM
Sastojci:
10 žlica crvene leće
3 žlice maslinovog ulja
Pola glavice luka
1 crvena paprika
¼ žličice češnjaka u prahu
1 šalica umaka od rajčice
Malo origana
Slatka mljevena paprika
Malo papra
Malo Curryja
Priprema:
Skuhajte leću u vodi i ocijedite pa prebacite u drugu posudu i zgnječite, dodajte ulje i popržite oko 5 minuta. Dodajte nasjeckani luk, nasjeckanu svježu crvenu papriku i češnjak u prahu pa nastavite pržiti još 5 minuta. Dodajte malo vode, promiješajte i na kraju dodajte umak od rajčice, papriku u prahu, curry te posolite i popaprite i kuhajte još desetak minuta. Umjesto crvene leće možete upotrijebiti i druge vrste leće, ali onda prilagodite vrijeme kuhanja tj. dodavanja ostalih sastojaka i pazite da se ostali sastojci ne raskuhaju.
Foto: Ralph Ravi Kayden/ Unsplash