Sirovo mlijeko postalo je popularno. Evo zašto ga ne trebate piti
Društvenim se mrežama u posljednjih nekoliko mjeseci proširio krajnje neobičan trend - sirovo, nepasterizirano mlijeko. Naime, kreatori sadržaja ko...
Jedna od najomiljenijih nam namirnica rane jeseni svakako je patlidžan, koji ili volite ili ne volite zbog njegove gorčine i kremaste teksture.
Osim u ajvaru, musakama, pohanim i grilanim varijantama, obožavamo ovu ljubičastu namirnicu i u juhama i složencima čije smo recepte posudili iz susjednih nam kuhinja. Zanimljiva povijesna činjenica je da su ga u Italiji dugo uzgajali kao ukrasno bilje, a prvi je put poslužen na stolu Louisa XIV. početkom 16. stoljeća iako se tada još uvijek nije kulinarski udomaćio u naše kuhinje. Za njega se dugo vjerovalo da uzrokuje ludilo, epilepsiju i groznicu, pa je tek nakon masovnog naseljavanja Kineza i Talijana u Ameriku postao sastavni dio kulinarstva.
Načina pripreme je mnogo, no ono što je stalno su ljekovita svojstva patlidžana. Oni mogu pomoći u prevenciji osteoporoze, ublažiti simptome anemije, poboljšati kognitivne funkcije i zdravlje kardiovaskularnog sustava. Patlidžani štite zdravlje probavnog sustava, potiču mršavljenje, pomažu u boljoj kontroli dijabetesa, reguliraju razinu stresa i mogu smanjiti rizik od nastanka raka. Pa prionimo na posao i bacimo se na izradu naših omiljenih jela od ove ukusne i zdrave namirnice.
Parmigiana
Sastojci:
Umak
450 g pelata
3 režnja češnjaka, usitniti
1 žlica maslinovog ulja
1/4 šalice crvenog vina
1/2 žličice šećera
1/2 žličice soli
1/4 šalice lišća svježeg bosiljka
Patlidžani
800 g patlidžana (jedan veliki ili više manjih)
1/4 šalice maslinovog ulja + 1 žličica sol
2 žlice krušnih mrvica
2 žlice oraha
1/2 šalice naribanog parmezana
3/4 šalice mozzarelle, narezane na kockice
Priprema:
Na zagrijanom maslinovom ulju pirjajte češnjak dok požuti, oko 5 minuta, pa dodajte rajčicu sa sokom, vino, šećer, sol i bosiljak. Kuhajte uz povremeno miješanje 20-25 minuta, dok se umak zgusne. Pećnicu zagrijte na 230 °C. Patlidžane operite i narežite na tanke krugove (ako su manji) ili uzdužno (ako je patlidžan velik). Položite narezani patlidžan na pladanj za pečenje, posolite ga i premažite maslinovim uljem s obje strane. Pecite po 15 minuta sa svake strane dok posmeđe. Vatrostalnu zdjelu lagano premažite uljem pa dodajte sloj umaka od rajčice. Zatim posložite jedan sloj patlidžana pa ga zalijte s umakom i pospite s polovicom količine mozzarelle i parmezana. Nakon toga ponovno složite sloj patlidžana, umaka i obje vrste sira. Pomiješajte krušne mrvice i usitnjene orahe u maloj zdjelici sa 1/4 žličice soli i 1 žličicom maslinovog ulja te pospite po površini. Pecite 20-25 minuta te ohladite 15-ak minuta prije serviranja.
Krem juha od patlidžana
Sastojci:
2 patlidžana
5 češnja češnjaka
2 glavice luka
30 g pinjola
15 g parmezana
100 g povrća za juhu ili gljiva
2 žlice bosiljka
1 žlica origana ili timijana
6 žlica pesta
3 dl maslinovog ulja
3 dl vrhnja za kuhanje ili kiselog vrhnja
prstohvat soli
prstohvat papra
Priprema:
Prije pripreme juhe napravite pesto. U blender stavite špinat, 1 češanj češnjaka, 2 žlice maslinovog ulja, pinjole, parmezan i sol pa miješajte dok ne dobijete gustu smjesu. Patlidžane narežite na pola pa unutrašnjost lagano narežite na kockice, ne preduboko, da meso ne ispadne iz kore. Prelijte maslinovim uljem i pecite na srednjoj vatri dok ne porumene. Kad se kockice počnu odvajati, maknite s vatre. Ostavite da se kratko ohlade pa žlicom izvadite sredinu patlidžana, a koru bacite. Na vatri zagrijte maslinovo ulje. Dodajte češnjak i luk i pirjajte 7-8 minuta. Odmah dodajte i gljive (ako ih koristite). Kad porumene dodajte vodu, povrće za juhu (ako ste stavili gljive, onda ne stavljate povrće) i meso od patlidžana pa kuhajte 10-ak minuta. Dodajte bosiljak, origano, sol i papar, kuhajte 2 minute pa maknite s vatre. Procijedite juhu, povrće (ili gljive) stavite u blender i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Vratite smjesu u lonac s juhom i pirjajte 5-6 minuta. Dodajte vrhnje za kuhanje ili kiselo vrhnje, pesto i pinjole na vrh. Možete poslužiti s komadićima prepečenog kruha ili kukuruza. Poslužite toplo i ukrasite po želji.
Pizza patlidžan
Sastojci:
1 patlidžan (250-300 g)
1 žlica soli
3 žlice maslinovog ulja
2 ½ žličice mješavine talijanskih začina
¼ žličice origana
10 listova bosilja
30 g naribanog parmezana
50 g mozzarelle
3 režnja češnjaka
400 g oguljenih i nasjeckanih rajčica
Priprema:
Patlidžan narežite na dva centimetra debele kolutove. Položite ih na papirnate ubruse, posolite ih s obje strane i pričekajte da ubrusi upiju višak tekućine. Zagrijte dvije žlice maslinovog ulja pa pirjajte sitno nasjeckani češnjak. Dodajte rajčice, dvije žličice mješavine talijanskih začina i origano i kuhajte dok se ne zgusne. Vilicom usitnite rajčice. Kad patlidžan ispusti višak tekućine, lagano ga pobrišite novim papirnatim ubrusima. Lim za pečenje premažite maslacem, položite kolutove patlidžana, prelijte ih s malo maslinovog ulja te pospite preostalom polovicom žličice mješavine talijanskih začina. Pecite 20-25 minuta u pećnici zagrijanoj na 190 stupnjeva. Za to vrijeme sitno nasjeckajte listove bosiljka i pomiješajte parmezan i mozzarellu. Izvadite patlidžan iz pećnice, stavite na svaki kolut umak od rajčice, bosiljak i mješavinu sira. Pecite dodatnih sedam minuta, dok se sir ne otopi i ne poprimi zlatnu boju.
Foto: Unsplash