Prehrana za zrele godine: namirnice koje tijelo voli nakon 50.
Nakon 50. godine, tijelo prolazi kroz niz promjena - metabolizam se usporava, smanjuje se mišićna masa, a kosti postaju osjetljivije.Istovremen...
Jesen je vrijeme povlačenja u domove. Dok smo ljeto uglavnom provodili vani, jesen dočekujemo među najmilijima. Druženja u kućama i stanovima ne mogu proći bez dobre hrane.
Bilo da ste odlučili napraviti bogatu večeru ili zakusku, dobri umaci dat će punoću svakom jelu. U nastavku vam donosimo recepte za tri jednostavna, ukusna i zdrava umaka koja možete poslužiti uz ribu, meso, svježe povrće, sir, tortilja čips te uz pastu.
Šareni guacamole
Za šareni guacamole umak trebat će vam zreo avokado, svježa crvena roga paprika, cherry rajčica, češnjak, morska sol, limeta i ljubičasti luk. Avokado potisnete vilicom, a ako želite kremastiji umak učinite to štapnim mikserom, dodajte potisnutog češnjaka po želji, ljubičasti luk izrežite na komadiće, rajčicu izrežite na četvrtine, a papriku na manje kockice. Posolite morskom solju, dodajte malo maslinovog ulja i sok pola limete. Ako pravite za više ljudi, stavite dva ili tri avokada te, sukladno tomu, povećajte količinu povrća. Gotov umak možete poslužiti uz tortilja čips, sir i povrće izrezano na trakice ili uz tjesteninu koju ste prethodno ohladili.
Veganski kremasti umak
Za ovaj umak bit će vam potrebno sto grama nezasoljenih indijskih oraščića, sok svježeg limuna po želji, češnjak i bosiljak. Indijske oraščiće stavite u vodu i držite ih potopljene barem četiri sata. Bilo bi idealno kad biste ih potopili noć prije te stavili u hladnjak. Ocijedite ih i stavite u blender, dodajte češnjaka i limuna po želji te malo soli i papra. Možete dodati bosiljak ili neko drugo bilje po želji, a možete i bez, ili poslužiti uz tortilja čips, uz svježe povrće narezano na prutiće ili kao umak za pastu.
Umak od paprike i slanutka
Slanutak skuhajte dok se ne bude raspadao na dodir, a ako koristite onaj iz konzerve, sačuvajte aquafabu nakon cijeđena. Papriku i ljubičasti luk narežite na trakice te pirjajte na maslinovom ulju. Nakon što povrće omekša, dodajte ga ocijeđenom slanutku. Dodajte malo vode (aquafabe) iz konzerve ili one od kuhanja. Posolite, popaprite i dodajte malo chilija u prahu. Poslužite na krugu, uz tortilja čips ili svježe povrće.
Foto: Tessa Rampersad/Unsplash