Izdvajamo najzanimljivije blagdanske recepte domaćih gastro blogera
Trenutačno je definitivno vrijeme sarmi, pečene purice s mlincima i slatkih, čokoladnih kolača. Tradicionalna zimska i božićna kuhinja vrlo je ukus...
Torte i kolači su vjerojatno jedni od onih deserata koje toliko volimo, a budući da većinom uzimaju puno vremena za pripremu, rijetko kada ih zapravo radimo.
Bile one rođendanske ili smo ih odlučili napraviti kako bi nazdravili još jednom uspješnom danu, nebitno, torte uvijek donose veselje. Najdraži su nam ipak one koje su brzo gotove, a ako se još ne moraju peći – našoj sreći nema kraja. Nekoliko takvih, voćnih i čokoladnih torti izdvojili smo za vas kako ne bi morati provoditi sate u kuhinji da dođete do svoje najdraže slastice.
Torta s bananama i keksima
Za posudu za pečenje torti promjera 28 cm potrebno vam je:
250 g mljevenog petit keksa
100 g otopljenog maslaca
200 g krem sira
100 g šećera u prahu
5 banana, narezanih na kolutiće
250 ml vrhnja za slag
ribana čokolada, po želji
Postupak pripreme:
Mljevenom petit keksu dodajte otopljeni maslac i promiješajte. Smjesu dobro utisnite u površinu posude za pečenje torti. Stavite u hladnjak. U posudu dodajte krem sir i šećer u prahu. Miksajte pet minuta, dok ne postane kremasto. Smjesu premažite preko keksa. Po smjesi od sira posložite narezane banana. Izrađeni slag premažite preko cijelog kolača i gore naribajte čokoladu, po želji. Kolač ostavite u hladnjaku 2 sata kako bi se svi slojevi stisnuli.
Torta bez pečenja u tri boje
Za podlogu će vam trebati:
24 čokoladna keksa s punjenjem vanilije (poput Orea)
100 g otopljenog margarina
Baza za svaku kremu
1 litra vrhnja za slag
500 ml mlijeka
Krema od bijele čokolade:
250 g bijele čokolade
1 vrećica želatine pripremljena po naputku s vrećice
Krema od mliječne čokolade:
250 g mliječne čokolade
1 vrećica želatine pripremljena po naputku s vrećice
Krema od tamne čokolade:
250 g tamne čokolade (70% kakaa)
5 žlica šećera
1 žlica kakaa
1 vrećica želatine pripremljena po naputku s vrećice
Postupak pripreme:
Prvo pripremite podlogu od keksa. Kekse i otopljeni margarin stavite u blender i blendajte dok ne dobijete homogenu smjesu. Ako nemate blender, kekse stavite u deblju vrećicu i usitnite ih batom za meso. Usitnjene kekse prebacite u posudu, dodajte otopljeni margarin i umijesite smjesu. Smjesu utisnite u željeni kalup za tortu. Bazu za svaku kremu napravite tako što litru vrhnja za slag i 500 ml mlijeka stavite u posudu i zagrijete do vrenja. Bazu rasporedite na tri jednaka djela u tri različite posude – za tri kreme. Za kremu od bijele čokolade dodajte 250 g čokolade u toplo vrhnje i mlijeko. Miješajte dok se ne otopi. Dodajte nabubrenu želatinu i miješajte dok se ne otopi u čokoladi. Izlijte čokoladu na kekse i stavite u hladnjak da se stisne. Između svakog sloja čokolade morate pričekati nekoliko minuta da se stisne kako bi dobili tri različita sloja čokolade. Vodite računa da vam je baza za kreme uvijek jako topla kako bi se svi sastojci za kreme otopili. Ponovite postupak za kremu od mliječne čokolade i kremu od tamne čokolade. U tamnu čokoladu dodajete još šećer i kakao. Ostavite tortu da se hladi preko noći i poslužite uz svježe voće ili preljev od džema.
Torta od malina
Sastojci za biskvit:
5 bjelanjaka
5 žlica šećera
3 žlice brašna
1/2 praška za pecivo
1 dl mlijeka
Sastojci za kremu:
5 žumanjaka
50 g šećera
500 g mascarpone sira
2 dl vrhnja za šlag
6 listića želatine
150 g malina
300 g malina
Priprema biskvita:
Bjelanjke sobne temperature mutiti mikserom, dodavati žlicu po žlicu šećera uz neprekidno mućenje. Dodati brašno i prašak za pecivo i lagano kuhačom umiješati. Koru peći u kalupu promjera 28 cm oko 10 – 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 °C.
Priprema kreme:
Umućene žumanjke i šećer kuhati na pari do 72 °C. Ohladiti. Mikserom umiješati sir, tučeno slatko vrhnje i otopljenu želatinu.
Ostala priprema:
150 g malina usitniti u blenderu i procijediti. Sok od malina umiješati u pola kreme. Ispečeni biskvit preliti vrućim mlijekom i ohladiti. Na biskvit složiti 300 g malina te preliti kremom od malina. Ohladiti u zamrzivaču te preliti bijelom kremom. Tortu držati u hladnjaku oko 10 sati prije posluživanja.
Foto: Unsplash