Jedini recepti za variva koji vam neće dosaditi ove zime
Zima je idealno vrijeme za topla, mirisna variva kao savršen obrok. Ipak, valja ih znati i dobro pripremiti da bi bila ukusna.A što kad ponesta...
Seitan je namirnica koju obožavaju i mesojedi, baš zato što ima okus poput mesa.
Iako je napravljena od pšenice, pripremom, okusom i izgledom podsjeća na meso te je jedan od najboljih izvora proteina u vegetarijanskoj i veganskoj prehrani. Zbog niske energetske vrijednosti, poželjna je namirnica u dijetalnoj prehrani: 100 grama seitana ima oko 100 kalorija, 2 grama ugljikohidrata i 1,78 % masti, a daje vitalnost i snagu. On se sastoji uglavnom od vode i pšeničnog brašna, pa ako ne podnosite gluten on nije za vas, no za sve druge koji muku muče na koji način ga pripremiti, tu smo da vam olakšamo brige. Čak i ako ne pronalazite recepte online, tretirajte ga poput piletine i možete biti sigurni da će vam odlično ispasti.
Kupovali ga gotovog ili ga radili sami, ovo je namirnica od koje možete pripremiti stotine jela, a u nastavku vam donosimo naša tri najdraža recepta.
Sastojci:
3 kriške seitana
2 žlice senfa
2 žlice umaka od soje
visokooleinsko ulje za prženje
Smjesa za paniranje: 1 šalica krušnih mrvica, 2 žlice mješavine sjemenki (sezamove, bučine, suncokretove)
Nadjev: 1 mrkva, 3 sušene rajčice, 2 kriške dimljenog tofua
Tempura: 1/2 šalice brašna T 850, voda, sol (himalajska)
Priprema:
Seitan odreske marinirajte nekoliko sati u mješavini senfa i umaka od soje. Povrće i dimljeni tofu narežite na trakice, a sjemenke pomiješajte s krušnim mrvicama. Napravite tempuru (smjesa slična onoj za palačinke). Na odreske stavite trakicu povrća i dimljenog tofua, zarolajte i učvrstite čačkalicom. Rolice stavite u brašno, uronite u tempuru pa uvaljajte u smjesu za paniranje. Pržite u dubokom ulju. Poslužite s prokuhanim zelenim povrćem i umakom, primjerice majonezom od sojinog vrhnja ili s preljevom od tofua i kurkume.
Sastojci:
400 g seitana, narezanog na kockice
2 žlice umaka od soje
komadić svježeg đumbira
češanj češnjaka
1 tikvica
2 crvene paprike
1 glavica luka
1 žlica pinjola
sol
Priprema:
Pripremite marinadu od umaka od soje, protisnutog češnjaka i naribanog đumbira pa uronite narezani seitan na nekih sat vremena. U međuvremenu narežite tikvice na polumjesece, paprike na duguljaste komadiće i luk na sitne trakice. Marinirani seitan popržite u dubokom ulju pa stavite na papirnati ubrus da se ocijedi. Na preostalom ulju ispecite tikvicu i papriku, a zatim dodajte luk, posolite i još kratko pirjajte. Na tavici lagano popržite pinjole bez dodavanja masnoće pa posipajte po gotovom jelu.
Sastojci:
30 dag seitana
20 dag dimljenog seitana
1 glavica luka
3 žlice suncokretovog ulja
2 žlice maslinovog ulja
400 ml BIO pasirane rajčice
na vrh žličice muškatnog oraščića
malo himalajske soli
malo suhog bosiljka
2 žlice peršina (po mogućnosti svježeg)
Priprema:
Na suncokretovom ulju 2-3 minute pirjajte luk narezan na kockice pa dodajte sitno narezani seitan i ostavite pirjati dok se ne počne lijepiti za dno lonca. Dodajte pasiranu rajčicu i kuhajte još 15 minuta. Umiješajte maslinovo ulje, sol i suhi bosiljak. Neka proključa, a zatim ugasite kolut te dodajte origano i peršin.
Foto: Nadine Primeau, Nerfee Mirandilla/Unsplash