Jaja su uvijek dobra ideja kada je doručak u pitanju, no mnogi ih ljudi spremaju uvijek na iste načine. Jedenje jaja zimi pridonosi dnevnoj dozi unosa vitamina D. U jednom većem žumanjku nalazi se 10 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina D, a to jaja čini savršenim jesenskim doručkom. U nastavku vam donosimo ideje za nešto drukčiji doručak s jajima.
Slani muffini s gljivama i sirom
Za ovaj će vam doručak trebati kalupi za muffine u koje ćete ubaciti smjesu od jaja, ovčjeg (ili nekog drugog) sira i sitno sjeckanih gljiva. Smjesu začinite po želji, ulijte u kalupe te pecite 15 minuta u pećnici koju ste prethodno zagrijali na 200 °C.
Sendvič s pečenim jajetom
Ako su vam dosadili obični sendviči, probajte sendvič s jajima na oko. Za takav će vam sendvič trebati okruglo pecivo, guacamole, jaje na oko te šnitu sira. Umjesto guacamolea možete koristiti i druge namaze, poput sirnog ili namaza od povrća. Pecivo namažete guacamoleom ili drugim namazom te mu dodajte sir, a zatim jaje koje ste prethodno ispekli. Ako želite da se sir topi, dodajte ga na jaje pri kraju pečenja.
Nešto drukčija kuhana jaja
Za ovaj će vam doručak trebati 4 tvrdo kuhana jaja koja ćete prepoloviti te odvojiti bjelanjak i žumanjak. Žumanjak ćete izgnječiti vilicom te dodati 1-2 žlice grčkog jogurta, sol, papar te kisele krastavce i tunu. Ako ne jedete tunu, možete je izbaciti. Bjelanjke ćete napuniti smjesom od žumanjaka, a ono što vam ostane, možete poslužiti na prepečenom ili tostiranom kruhu.