
Čajevi koje je dobro piti želite li imati više energije
Ako već vodite računa o zdravom načinu života, uzmite u obzir i čajeve koji vam mogu osigurati više energije.Odmah na početku da razjasnimo kak...
Bilo da imate rođendan ili jednostavno želite nazdraviti predivnom danu, uvijek je pravo vrijeme za tortu.
Naravno, možete je napraviti i u obliku kolača, no ovo je jedan od onih koji će biti potpuno prirodni i zbog kojih se ne morate brinuti da ćete se debljati. Budite umjereni koliko možete, ali budući da ne sadrže nikakva umjetna bojila ni šećere, sigurni ste čak i ako pazite na prehranu.
Torta od borovnica
Sastojci:
500 g sirovih indijskih oraha
350 g + 50 g borovnica
¼ šalice goji bobica
2 žlice meda
300 g sirovog badema
½ šalice zobenih pahuljica
¼ šalice kokosa
125 g datulja
½ šalice kokosovog ulja
½ šalice soka od limuna
1 zamrznuta banana
1 štapić vanilije
Priprema:
1. Potopite indijski orah u vodu i ostavite da odstoji oko tri sata.
2. U međuvremenu, zagrijte lončić i stavite u njega 350 g borovnica, goji bobice, med i 2 žlice vode na srednju temperaturu, dok sadržaj ne omekša. Ispasirajte vilicom i ohladite.
3. U blenderu sameljite bademe, zobene pahuljice i kokos. Dodajte nasjeckane datulje i miksajte dok se sve ne poveže.
4. Obložite dno kružnog kalupa za torte papirom za pečenje, a odvojivi prsten folijom. Posipajte smjesu u obloženi kalup i dobro je utisnite i izravnajte.
5. Ocijedite indijske orahe pa ih sameljite u blenderu. Dodajte kokosovo ulje, sok od limuna, sjeckanu zamrznutu bananu, sa štapića sastrugane sjemenke vanilije i dobro povežite dok ne postane kremasto. Dodajte smjesu od borovnica i ponovo povežite.
6. Stavite nadjeb u kalup preko kore, izravnajte i dobro ohladite u hladnjaku preko noći. Prije posluživanja ukrasite sa preostalih 50 g svježih borovnica.
Tortice s matcha zelenim čajem
Sastojci:
2 šalice oraha
1/3 šalice datulja bez koštica
2 štapića vanilije
½ žličice cimeta
2 prstohvata morske soli
1//2 šalice vode
3 šalice indijskih oraha
½ šalice + 2 žlice javorovog sirupa
1/3 šalice+ 2 žlice kokosovog ulja
2 žlice kakao maslaca
2,5 žlica mača čaja u prahu
Priprema:
1. U blender ubacite orahe i fino ih sameljite. Dodajte im datulje, sjemenke iz jednog štapića vanilije, cimet i jedan prstohvat soli i dobro izblendajte da se poveže. Smjesa treba biti ljepljiva i da se može oblikovati. Ako je previše suha, dodajte malo vode i miješajte sve dok ne dobijete željenu teksturu. 2. Razvijte smjesu na ploču i ostavite da se stisne u hladnjaku. 3. U blender ubacite prethodno natopljene indijske orahe, javorov sirup, ulje od kokosa, kakao maslac, mača čaj, sjemenke jednog štapića vanilije, prstohvat soli i vrlo malo vode i blendajte dok ne dobijete gustu kremu. Ako je smjesa pregusta, dodajte još malo vode, ali vodite računa da je ne razrijedite previše. 4. Gotovu smjesu prebacite u podmazane kalupe za muffine i dobro ohladite tako da se stisne i zatim lako vade iz kalupa. 5. Izvadite koru iz hladnjaka i okruglim kalupom vadite podloge za tortice. Na njih nanesite stisnutu kremu iz kalupa za muffine i ukrasite po želji.
Tart od mrkve
Sastojci:
1 + ½ šalice kokosa
1 šalica oraha
2 šalice indijskih oraha
1 šalica + 10 datulja
2 + ½ šalice sitno naribane mrkve
1 šalica oraha
¾ žličice cimeta
½ žličice muškatnog oraščića
½ šalice vode
3 žlice sirupa od agave
1 štapić vanilije
1/3 šalice kokosovog ulja
sok od pola limuna
Priprema:
1. Za koru za tart stavite u blender 1 šalice kokosa, 1 šalicu oraha i 1 šalicu indijskih oraha, prethodno ostavljenih da omekšaju u vodi, i dobro usitnite, a zatim miksu dodajte i 10 datulja i blendajte dok ne dobijete ljepljivu smjesu. 2. Utisnite smjesu u blago podmazan kalup za tart formirajući koru i stavite je u hladnjak da se stisne. 3. Za fil u blender ubacite orahe i šalicu datulja i dobro razradite masu dok se ne poveže. Ubacite ½ šalice kokosa, cimet i muškatni oraščić i dodatno izblendajte, pa dodajte ribanu mrkvu i izmješajte tako da ona bude ravnomjerno raspoređena po smjesi. 4. Fil stavite u kalup s korom, izravnajte i vratite u hladnjak da se stisne. 5. Za glazuru izblendajte 1 šalicu indijskih oraha, vodu, sirup od agave, sjemenke iz štapića vanilije i sok od limuna. Dodajte otopljeno kokosovo ulje i blendajte dok ne dobijete glatku kremu. 6. Kremu nanesite na tart i vratite u hladnjak da se dobro ohladi.
Prije serviranja, ukrasite s malo izmrvljenih orašastih plodova, po želji pomješanih s malo cimeta.
Foto: Erol Ahmed / Unsplash