Sirovo mlijeko postalo je popularno. Evo zašto ga ne trebate piti
Društvenim se mrežama u posljednjih nekoliko mjeseci proširio krajnje neobičan trend - sirovo, nepasterizirano mlijeko. Naime, kreatori sadržaja ko...
Bilo da imate rođendan ili jednostavno želite nazdraviti predivnom danu, uvijek je pravo vrijeme za tortu.
Naravno, možete je napraviti i u obliku kolača, no ovo je jedan od onih koji će biti potpuno prirodni i zbog kojih se ne morate brinuti da ćete se debljati. Budite umjereni koliko možete, ali budući da ne sadrže nikakva umjetna bojila ni šećere, sigurni ste čak i ako pazite na prehranu.
Torta od borovnica
Sastojci:
500 g sirovih indijskih oraha
350 g + 50 g borovnica
¼ šalice goji bobica
2 žlice meda
300 g sirovog badema
½ šalice zobenih pahuljica
¼ šalice kokosa
125 g datulja
½ šalice kokosovog ulja
½ šalice soka od limuna
1 zamrznuta banana
1 štapić vanilije
Priprema:
1. Potopite indijski orah u vodu i ostavite da odstoji oko tri sata.
2. U međuvremenu, zagrijte lončić i stavite u njega 350 g borovnica, goji bobice, med i 2 žlice vode na srednju temperaturu, dok sadržaj ne omekša. Ispasirajte vilicom i ohladite.
3. U blenderu sameljite bademe, zobene pahuljice i kokos. Dodajte nasjeckane datulje i miksajte dok se sve ne poveže.
4. Obložite dno kružnog kalupa za torte papirom za pečenje, a odvojivi prsten folijom. Posipajte smjesu u obloženi kalup i dobro je utisnite i izravnajte.
5. Ocijedite indijske orahe pa ih sameljite u blenderu. Dodajte kokosovo ulje, sok od limuna, sjeckanu zamrznutu bananu, sa štapića sastrugane sjemenke vanilije i dobro povežite dok ne postane kremasto. Dodajte smjesu od borovnica i ponovo povežite.
6. Stavite nadjeb u kalup preko kore, izravnajte i dobro ohladite u hladnjaku preko noći. Prije posluživanja ukrasite sa preostalih 50 g svježih borovnica.
Tortice s matcha zelenim čajem
Sastojci:
2 šalice oraha
1/3 šalice datulja bez koštica
2 štapića vanilije
½ žličice cimeta
2 prstohvata morske soli
1//2 šalice vode
3 šalice indijskih oraha
½ šalice + 2 žlice javorovog sirupa
1/3 šalice+ 2 žlice kokosovog ulja
2 žlice kakao maslaca
2,5 žlica mača čaja u prahu
Priprema:
1. U blender ubacite orahe i fino ih sameljite. Dodajte im datulje, sjemenke iz jednog štapića vanilije, cimet i jedan prstohvat soli i dobro izblendajte da se poveže. Smjesa treba biti ljepljiva i da se može oblikovati. Ako je previše suha, dodajte malo vode i miješajte sve dok ne dobijete željenu teksturu. 2. Razvijte smjesu na ploču i ostavite da se stisne u hladnjaku. 3. U blender ubacite prethodno natopljene indijske orahe, javorov sirup, ulje od kokosa, kakao maslac, mača čaj, sjemenke jednog štapića vanilije, prstohvat soli i vrlo malo vode i blendajte dok ne dobijete gustu kremu. Ako je smjesa pregusta, dodajte još malo vode, ali vodite računa da je ne razrijedite previše. 4. Gotovu smjesu prebacite u podmazane kalupe za muffine i dobro ohladite tako da se stisne i zatim lako vade iz kalupa. 5. Izvadite koru iz hladnjaka i okruglim kalupom vadite podloge za tortice. Na njih nanesite stisnutu kremu iz kalupa za muffine i ukrasite po želji.
Tart od mrkve
Sastojci:
1 + ½ šalice kokosa
1 šalica oraha
2 šalice indijskih oraha
1 šalica + 10 datulja
2 + ½ šalice sitno naribane mrkve
1 šalica oraha
¾ žličice cimeta
½ žličice muškatnog oraščića
½ šalice vode
3 žlice sirupa od agave
1 štapić vanilije
1/3 šalice kokosovog ulja
sok od pola limuna
Priprema:
1. Za koru za tart stavite u blender 1 šalice kokosa, 1 šalicu oraha i 1 šalicu indijskih oraha, prethodno ostavljenih da omekšaju u vodi, i dobro usitnite, a zatim miksu dodajte i 10 datulja i blendajte dok ne dobijete ljepljivu smjesu. 2. Utisnite smjesu u blago podmazan kalup za tart formirajući koru i stavite je u hladnjak da se stisne. 3. Za fil u blender ubacite orahe i šalicu datulja i dobro razradite masu dok se ne poveže. Ubacite ½ šalice kokosa, cimet i muškatni oraščić i dodatno izblendajte, pa dodajte ribanu mrkvu i izmješajte tako da ona bude ravnomjerno raspoređena po smjesi. 4. Fil stavite u kalup s korom, izravnajte i vratite u hladnjak da se stisne. 5. Za glazuru izblendajte 1 šalicu indijskih oraha, vodu, sirup od agave, sjemenke iz štapića vanilije i sok od limuna. Dodajte otopljeno kokosovo ulje i blendajte dok ne dobijete glatku kremu. 6. Kremu nanesite na tart i vratite u hladnjak da se dobro ohladi.
Prije serviranja, ukrasite s malo izmrvljenih orašastih plodova, po želji pomješanih s malo cimeta.
Foto: Erol Ahmed / Unsplash