![najzdraviji doručak Glucose Goddess](https://www.ljepotaizdravlje.hr/wp-content/uploads/2025/02/najzdraviji-dorucak-Glucose-Goddess-350x250.webp)
Još ne pratite Glucose Goddess? Popularna stručnjakinja kaže da je ovakav doručak najzdraviji!
Kako izbjeći nagli porast razine glukoze u krvi te tako izbjeći razne bolesti i stanje malaksalosti, ali i osjećaj gladi, zbog čega se debljamo? Je...
Njegova je vrijednost prvi put zapažena diljem Azije, gdje je bio i ostao prehrambenim kraljevićem. Na Zapad stiže nešto kasnije, a danas ga u nekoliko formi možemo pronaći u redovitoj ponudi u supermarketu.
Prvi put spominje se 950. godine u Kini, gdje se na mandarinskom izgovara doufu, a tek 1182. u Japanu poznatiji je pod nazivom “Tofu” – kakvim ga znamo danas. Teorija slučajne koagulacije kaže kako je tofu izumljen slučajno kada je netko začinio juhu od soje nerafiniranom soli (koja je sadržavala prirodni nigari) i primijetio kako su se počeli formirati grumenčići. Zatim, nekolicina tvrdi da je došao s budističkim svećenicima iz Indije, a drugi dio kaže da su ga izumili u mongolskim plemenima na granici Kine. Nutritivno gledano, tofu je vrlo vrijedna namirnica. U veganskoj prehrani važan je izvor bjelančevina. Naime, u 100 g ima oko 150 kalorija, potpunog je aminokiselinskog profila te ovisno o proizvođaču, ima 10 do 20 g proteina. Niskog je udjela ugljikohidrata uz malo veći udio nezasićenih masnih kiselina. Osim toga, dobar je izvor kalcija, kalija i fosfora. Vrlo se lako probavlja (95 %), a iskoristivost bjelančevina je više od 60 %, no ima neutralni okus zbog kojeg ga mnogi ne vole. Čak i ako ste samo kuhar iz gušta, sigurno znate da ključ okusa leži u začinima, a ništa drukčije nije ni u ovom slučaju. Ključ ukusnog i različitog tofua leži u marinadama. Bez brige, nisu komplicirane za napraviti, samo pustite nekoliko sati da odstoji u njoj.
Foto: Unsplash