
Čajevi koje je dobro piti želite li imati više energije
Ako već vodite računa o zdravom načinu života, uzmite u obzir i čajeve koji vam mogu osigurati više energije.Odmah na početku da razjasnimo kak...
Miso juha tradicionalna je japanska juha koju možete napraviti od bilo kojeg sezonskog povrća, različitih vrsta gljiva, tofua, mesa i morskih plodova te drugih namirnica i začina koji su vam pri ruci.
Vrlo jednostavno se priprema pa je gotovo nemoguće da ovo jelo ne uspije – mogu je pripremati početnici, kao i oni koji se još nisu nikad okušali u pripremi egzotičnijih jela. Miso je vrsta fermentirane paste. Zahvaljujući svojoj slasnoj aromi i okusu, miso je neizostavan dio japanske kuhinje te se koristi u mnogim jelima, od začina za povrće i pečenu hranu do kiseljenja, no najčešće se koristi u miso juhama.
Tradicionalna osnova miso juhe je dashi – u japanskoj kuhinji važan jušni temeljac koji čini osnovu njihovih brojnih specijaliteta. Uobičajeni dashi temeljac pravi se od niboshia (sušenih malih sardina), kombua (sušene alge), sušenog bonita (vrste ribe) ili hoshi-shiitakea (sušene gljive shiitake). No, izvan Japana, u Europi, miso juha često se priprema od povrtnog temeljca (od mrkve, krumpira i daikona ili bijele rotkve) ili povrtne kocke za juhu. U nekim varijacijama recepata može se koristiti i pileći ili riblji temeljac. Ovisno o odabiru temeljca i kuharskoj maštovitosti, svaki miso može biti jedinstven.
Redovitom konzumacijom miso juhe, tvrde stručnjaci, smanjuje se rizik nastanka raka dojke, kolorektalnog raka (posebno kod žena u menopauzi) i raka jetara. Također, zbog bogatstva vitamina i drugih nutrijenata, miso jača imunosni sustav, a kako ima alkalizirajuće djelovanje, pozitivno utječe na cijeli organizam. Usto, zdjelica miso juhe pruža dovoljnu količinu vitamina koji se uspješno bore sa stranim tijelima u organizmu. U nastavku pročitajte četiri potpuno drukčija recepta za miso juhicu.
350 g suhih udon rezanaca
24 mala kuhana škampa (kozice), bez oklopa i glave
150 g tvrdog tofua, narezanog na kockice
2 l vode
200 g bijele miso paste
1 žlica mljevenoga svježeg đumbira
2 žlice umaka od soje
1 svežanj šparoga, ukoso narezanih
350 g miješanih azijskih gljiva (shimeji, shiitake itd.)
100 g listova mladog špinata
2 ljutike (mlada luka) bez listova, ukoso narezane
Kuhajte rezance u velikoj zdjeli kipuće vode dok ne omekšaju, oko 8 minuta ili prema uputama na pakiranju. Dobro ocijedite. Ravnomjerno podijelite rezance u 6-8 tanjura. Na svaki tanjur stavite škampe i tofu. Vodu i miso pastu zagrijavajte u posudi srednje veličine na srednje jakoj temperaturi dok ne proključa, uz često miješanje. Kad se miso rastopi, smanjite temperaturu. Dodajte đumbir i sojin umak pa kuhajte još 2 minute. Dodajte šparoge, gljive i špinat pa kuhajte još 30 sekundi. Ulijte juhu preko rezanaca u tanjuru. Posipajte ljutiku i poslužite dok je vruće.
5 šalica temeljca za juhu ili vode
1 traka alge wakame dužine 6 cm
1/2 šalice mrkve narezane na polumjesece
1/2 šalice cvjetače razdvojene na cvjetiće
2 ravne čajne žlice misa
2 jušne žlice nasjeckanog peršina
Operite i namočite wakame. Dok se alga namače, stavite vodu da zakuha i narežite povrće. Narežite alge, stavite u proključalu vodu i kuhajte minutu-dvije. Dodajte narezano povrće, smanjite temperaturu i kuhajte 7-10 minuta. Uzmite 2-3 jušne žlice juhe i razmutite miso pastu. Razmućeni miso dodajte u juhu i kuhajte još 2-3 minute. Dodajte nasjeckani peršin pa poslužite.
2 žlice sezamova ulja
500 g komorača, narezanog na tanke ploške
1 mrkva
2 poriluka bez listova, narezana na ploške
2 krumpira, oguljena i narezana na kockice
1 komad svježeg đumbira, oguljenog i usitnjenog
1 češanj češnjaka, usitnjenog
1⁄2 malog zelenoga feferona, narezana na kolutiće
1 mali crveni feferon, narezan na ploškice
1 žlica sjemenki koromača
sol
3 žlice crvene miso paste od ječma
1,5 l kipućeg dashi temeljca ili vode
150 g nasjeckane potočarke i jedna potočarka za ukras
5 prepolovljenih mahuna
1 žlica svježe iscijeđenog limunova soka
Zagrijte ulje u velikoj posudi za juhu na srednje jakoj temperaturi. Dodajte komorač, mrkvu, poriluk i krumpir pa kuhajte 4-5 minuta da povrće omekša. Umiješajte đumbir, češnjak, feferone i sjemenke koromača. Začinite solju i kuhajte 10 minuta na laganoj temperaturi. Rastopite miso u 120 ml kipućeg dashi temeljca ili vode. Umiješajte miso smjesu i ostatak dashi temeljca u juhu. Kuhajte 15-20 minuta, dok krumpir ne omekša. Dodajte potočarku i mahune. Kuhajte još 3 minute. Iscijedite limunov sok u juhu. Poslužite u dubokim tanjurima ili zdjelicama. Ukrasite potočarkom i poslužite vruće.
gljive 3-4 shiitake gljive
tofu, 100 g svježeg
tofu, 100 g dimljenog
sojin umak, 1 žlica tamari
luk, 1 glavica
korijen peršina, 1
mrkva, 1
poriluk, 1 manji
povrtni temeljac, 800 ml
miso, 2 žlice ječmeni
sezamovo ulje tamno
Shiitake gljive namočimo u zdjelicu s vodom i ostavimo 15-ak minuta da omekšaju. Zatim im uklonimo stručak, a klobuke narežemo na trakice. Svježi tofu narežemo na kockice, posipamo s malo tamari sojinog umaka i mariniramo. U tavi, na malo vrućeg tamnog sezamovog ulja, pržimo luk narezan na trakice dok ne omekša. Zatim dodamo narezane shiitake gljive, svježi i dimljeni tofu narezan na kockice i pirjamo 1-2 minute. Potom dodamo korijen peršina narezan na polumjesece, mrkvu na kružiće i poriluk na trakice, te pirjamo 1-2 minute. Zatim ulijemo povrtni temeljac i kada zavrije smanjimo temperaturu, poklopimo i kuhamo 15-ak minuta. Na kraju kuhanja ugasimo kolut na štednjaku, u zasebnu zdjelicu odvojimo malo juhe i umiješamo miso. Smjesu zatim umiješamo u juhu i poslužimo.
Foto: Unsplash