Sirovo mlijeko postalo je popularno. Evo zašto ga ne trebate piti
Društvenim se mrežama u posljednjih nekoliko mjeseci proširio krajnje neobičan trend - sirovo, nepasterizirano mlijeko. Naime, kreatori sadržaja ko...
Njezino veličanstvo juha početak je svakog valjanog obroka. Da bi se skuhala uistinu dobra juha, potrebno je strpljenje i nešto vještine. Vrhunski njujorški kuhari otkrili su četiri tajne koje će vam pomoći skuhati ono što se zove “dobra juha”.
Bilo da kuhate klasičnu pileću juhu ili upravo miksate zdravu juhu od brokule, ovi savjeti pomoći će vam da napravite doista izvanredno predjelo. Uz to, otkrit će vam kako da u juhu dodate zdrave namirnice i time obogatite svoj jelovnik. “Juha može biti lagana i vodenasta i odlično predjelo, ali može biti i gusta i jaka pa zamijeniti glavno jelo. Stvarno je prilagodljiva te pruža izuzetnu priliku da objedinite mnoštvo okusa u jednom jelu”, kaže Den Clogger, nagrađivani šef kuhinje i vlasnik jednog od čuvenih njujorških restorana.
Kuhanje dobre juhe počinje lukom i češnjakom
Miješajte okuse i teksture, kako savjetuje Kluger. Uvijek je dobro početi s kuhanjem luka i češnjaka. Što se duže kuhaju, to će juha imati slađi ukus. “Kuhajte ih dugo i na nižoj temperaturi kako biste postigli maksimum slatkoće”, savjetuje on. Tek nakon toga dodajete začine i začinsko bilje, a potom i povrće. Što više povrća, to će juha biti punijeg okusa i hranjivija. Koristite za juhu zdrave namirnice, prije svega sezonsko povrće raznih vrsta. Kruger koristi i povrće koje se kod nas smatra krajnje neobičnim izborom za juhu – grah. Na samom kraju, u juhu ubacite malo chilija, svježeg bilja ili dodajte koju kapljicu maslinovog ulja i limuna. “Na ovaj način svaka žlica juhe bit će drukčija od prethodne. To čini obrok zanimljivim”, kaže Clogger.
Dodajte gustoću, neka juha postane glavno jelo
Da bi postigao gustoću i punoću ukusa, Clogger voli kao osnovu za juhu koristiti vodu u kojoj je kuhan grah. Kome se ova ideja ne sviđa, uvijek može izmiksati cvjetaču, kukuruz ili pastrnjak te tako dobiti kremastu juhu. “Dobro varivo od brokule može se napraviti od brokule koja je prethodno propržena. To pojačava njezin okus i daje potpuno neočekivanu notu”, kaže on.
Dobru juhu čini mješavina začina
Prstohvat začina koji dodate na kraju može vašu juhu učiniti izuzetnom. Pomiješajte peršin, majčinu dušicu i origano ili kim i korijandar u malo maslinovog ulja te pustite neka mješavina odstoji sat do dva. “Prelijte juhu ovom mješavinom začina netom prije nego što je iznesete na stol. Kad se začinsko ulje prelije preko juhe, dobit ćete nevjerojatan okus”, kaže Clogger.
Budite kreativni: probajte varivo s kokicama
Na kraju – budite kreativni. Dobru juhu ne čine samo mrkva i peršin, pa čak ni samo sezonsko povrće, pa zato pokušajte s manje tipičnim dodacima. “Probajte dodati pečene gljive koje su hrskave i slane. Možete i preliti stabljike blitve vrućom juhom te tako poslužiti. Još bolje – u tanjur variva od kukuruza ubacite začinjene kokice (da, dobro ste pročitali – kokice!). Jednostavno, ne postoje pogrešni izbori”, tvrdi.
Foto: Unsplash