Sirovo mlijeko postalo je popularno. Evo zašto ga ne trebate piti
Društvenim se mrežama u posljednjih nekoliko mjeseci proširio krajnje neobičan trend - sirovo, nepasterizirano mlijeko. Naime, kreatori sadržaja ko...
Svi oni koji obožavaju rajčicu raduju se ljetnim danima više nego ikad jer upravo tada, u kasno proljeće i rano ljeto kreće naša najdraža namirnica, tek ubrana iz vrta.
Osim što je ukusna, ona srednje veličine ima samo 22 kalorije, pa je čest suputnik u mnogim dijetama. Također, ima visoke nutritivne vrijednosti, bogata je vitaminom C, kalcijem i magnezijem, vodom i vlaknima, a njen sok spušta tlak zbog čega je odlična za srčane bolesnike s visokim tlakom. Kuhali je, jeli svježu ili pili u soku, postoje brojni načini za pripremiti rajčicu, a u nastavku vam mi donosimo naših pet najdražih.
Gazpacho juha
Sastojci
• 4 srednje velike rajčice
• 2 velika krastavca
• 2 glavice crvenog luka
• 3 srednje velike paprike
• 1 žlica šećera
• sol
• papar
• maslinovo ulje
• malo aceto balsamica
• šalica vode
• svježi origano/bosiljak/peršin
Priprema:
Povrće očistite i nasjeckajte na najsitnije komade. Pazite da vam se pritom na dasci za rezanje ne iscijedi sav sok od rajčica jer vam treba za konzistenciju juhe. Na kraju sve zalijte šalicom vode. Povrće začinite šećerom, solju, svježe mljevenim paprom, maslinovim uljem i par kapi aceto balsamica. Pustite da odstoji u hladnjaku kako bi se sastojci povezali i u međuvremenu skuhajte jaja. Moraju biti tvrdo kuhana kako se ne bi izlila u juhu.
Servirajte hladno s kuhanim jajima i prepečenim kruhom. Španjolci gazpacho vole jesti uz prepečeni krumpir koji nalikuje na čips s malo maslinovog ulja, soli, papra i ružmarina. Ako vam se ne da gubiti vrijeme na prženje krumpira, prepecite ostatke staroga kruha i poškropite ga maslinovim uljem i češnjakom.
Caprese salata
Sastojci
• 500 g srednje velikih rajčica
• 300 g mozzarella sira
• 30-40 g bosiljka
• svježe mljeveni crni papar
• 100 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
Priprema
Narežite rajčice na ploške. Mozzarellu narežite na ploške pa ih s rajčicama rasporedite na većem tanjuru tako da se preklapaju. Ukrasite bosiljkom narezanim na trakice i posipajte papar. Salatu poškropite maslinovim uljem i poslužite s bijelim kruhom.
Punjene rajčice
Sastojci :
• 6 većih rajčica
• 225 g graška
• 3 jaja
• 100 g tune iz konzerve
• 1/3 teglice kiselih krastavaca
• 3 velike mrkve
• 2 vrećice majoneze (2 x 90 g)
• 1 žlica senfa
• sol
• papar
• peršin
Priprema:
Žlicom izdubite rajčice. U lonac s vodom dodajte grašak i na kockice narezanu mrkvu te kuhajte 15-ak minuta dok povrće ne bude kuhano. Istovremeno u drugoj posudi skuhajte tvrdo kuhana jaja. Kada se ohlade, jaja ogulite i nasjeckajte na sitno te ubacite u posudu u koju dodajete i ohlađeno povrće. Zatim dodajte tunu, kisele krastavce, majonezu, senf te sol i papar po želji. Dobro promiješajte. Izdubljene rajčice napunite smjesom i ukrasite listićima peršina.
Domaća šalša
Sastojci
• 2 kg rajčica šljivarica (mogu i druge, samo što zrelije)
• 1 velika glavica crvenog luka
• 4 češnja češnjaka
• vezica peršina
• sol
• papar
• svježi ili sušeni bosiljak
• 1 dl maslinovog ulja
• 1 žlica šećera po potrebi
Priprema:
Rajčice prelijte kipućom vodom, neka stanu 2-3 minute, pa ocijedite i ohladite pod mlazom hladne vode. Ogulite kožicu. Na dasci prerežite popola, očistite od sjemenki koliko možete, pa ih onda sitno nasjeckajte. Na maslinovom ulju zažutite sitno rezan crveni luk. Dodajte sitno rezan češnjak, rezanu rajčicu, sol, papar, ja odmah stavim i sitno rezan peršin i kuhajte na laganoj vatri polupoklopljeno (ako poklopite – ne može isparavati tekućina, ako pak sasvim otklopite – prskati će okolo…najbolje napola). Kad je tekućina upola ishlapila, dodajte bosiljak i nastavite kuhati. Šalša je gotova kad ulje ispliva na površinu. Po potrebi dosolite, a ako je kisela, dodajte žlicu šećera. Šalšu možete zamrznuti, pa u sezoni rajčica skuhajte veću količinu i podijelite u kesice. U nedostatku svježih rajčica, šalšu možete praviti od pelata iz konzerve.
Relish od rajčica i tikvica
Sastojci :
• 1 kg rajčice
• 1 luk
• 100 g smeđeg šećera
• 150 g tikvica
• 60 ml tamnog vinskog octa
• 1 žličica zrna senfa
• prstohvat/dva ljute papričice (po želji)
• ¼ žličice mljevenih klinčića
• ½ žličice soli
• 1 žlica koncentrata rajčice
• 2 žlice soka od limuna
• 1 žličica nasjeckanog bosiljka
Priprema:
Rajčicama ogulite koru pa ih narežite na deblje šnite. Na sitno nasjeckajte luk. U lonac stavite rajčice i luk pa poklopljeno kuhajte 40 min. Za to vrijeme na krupnije naribajte tikvice. U lonac dodajte naribane tikvice, mljeveni klinčić, po želji ljute paprike, zrna senfa, šećer i ocat. Ostavite da se kuha još pola sata pa dodajte koncentrat rajčice, sok od limuna i nasjeckani bosiljak. Vruću smjesu izlijte u zagrijane teglice, zatvorite i ostavite da se hladi.
Foto: Unsplash