5 namirnica koje smanjuju rizik od raka dojke

by | 26 rujna, 2014

Ako uvrstite ovih pet namirnica u vaš dnevni jelovnik, puno su manje šanse da obolite.

rak dojke

Pojedini znanstvenici smatraju da, ako uključite određene namirnice u prehranu, možete značajno smanjiti rizik od raka dojke. Za vas smo izdvojili pet namirnica koje treba redovno konzumirati kako biste sačuvali zdravlje.

Nar
Ako je vjerovati studiji objavljenoj u Centru za prevenciju raka, elagična kiselina iz nara može vas zaštititi od raka dojke tako što regulira proizvodnju estrogena i sprječava razvoj malignih stanica u dojkama.

Losos
Ova riba je bogat izvor dobrih masnoća – esencijalnim omega-3 masnim kiselinama, a veliki broj analiza pokazao je da žene koje unose dosta omega-3 masnih kiselina imaju 14 posto manje šanse oboljeti od raka dojke u odnosu na žene koje ih ne konzumiraju. Ako si ne možete priuštiti lososa, možete ga zamijeniti drugim vrstama ribe, koje su također bogate dobrim masnoćama, poput sardina, crnog bakalara i skuše.

Batat (slatki krumpir)
Znanstvenici su razvili teoriju da karotenoidi, koji se nalaze u slatkom krumpiru, sadrže spojeve koji reguliraju rast, obnovu i imunitet stanica. Osim batata, najmoćniji karotenoidi su mrkva, bundeva i povrće tamnozelene boje.

Zeleni čaj
Ovaj čaj je prebogat polifenolima – antioksidansom s velikim brojem pozitivnih učinaka na cjelokupno zdravlje, uključujući i prevenciju raka dojke. Studija provedena na 181 ženi pokazala je da žene koje su pile bar jednu šalicu zelenog čaja dnevno imaju manje urinarnog estrogena, poznatog karcinogena dojke.

Gljive
Studija koja je obuhvatila preko 2.000 žena iz Kine pokazala je da su žene koje su jele 10 grama gljiva dnevno ili više, imale čak dvije trećine manje šanse oboljeti od raka dojke, u odnosu na one koje nisu konzumirale gljive.

Izvor: elle.rs