Sirovo mlijeko postalo je popularno. Evo zašto ga ne trebate piti
Društvenim se mrežama u posljednjih nekoliko mjeseci proširio krajnje neobičan trend - sirovo, nepasterizirano mlijeko. Naime, kreatori sadržaja ko...
Većina nas ne zna objasniti zašto u bolnim emocionalnim stanjima posežemo za keksima, kolačima, bijelim kruhom, čokoladom ili pudingom. Mnogi vjeruju da im te namirnice pomažu zato što imaju odličan okus. No to je samo jedan od razloga. Ta nas hrana privlači zbog sastojaka koji dižu raspoloženje – jednostavnih ugljikohidrata, to jest monosaharida i disaharida. U svakodnevnom govoru, zovemo ih naprosto šećeri.
Kad zagrizemo u štrudlu od jabuke ili u krafnu, unosimo u organizam te spojeve i odmah se osjećamo bolje.
U našem organizmu jednostavni ugljikohidrati započinju niz kemijskih procesa, koji u konačnici vode do podizanja razine serotonina u mozgu. Studije pokazuju da je niska razina serotonina među glavnim uzročnicima žudnje za slatkim. Serotonin je neurotransmiter koji stvara osjećaj spokoja i zadovoljstva. Što je više serotonina, to se bolje osjećamo.
Zato, kad nam je potreban brz rast serotonina, tražimo hranu bogatu šećerom. Nažalost, često ga nalazimo u prerađenim namirnicama s puno kalorija i malo hranjivih sastojaka. Pretjerano konzumiranje hrane koja sadrži jednostavne ugljikohidrate može uzrokovati mnoge zdravstvene poteškoće. Među njima prednjače dijabetes, pretilost te bolesti srca i krvnih žila.
I ne samo to – otkriveno je da konzumiranje bijelog šećera oštećuje jetru, remeti rad hormonalnog sustava i povećava rizik od raka.
Ako previše popustimo žudnji za šećerom u prerađenoj hrani, uzrokovat ćemo si brz rast, a potom i jednako brz pad glukoze u krvi. Taj nagli pad potiče još veću potrebu za šećerom, pa se stvara začarani krug. Prekinuti ga možete samo jedući zdravu hranu koja sprječava žudnju za šećerom, kako tvrde nutricionisti. I složeni ugljikohidrati, odnosno polisaharidi, proizvode jednak učinak u pogledu serotonina, samo to čine sporije. Sljedeće namirnice zadovoljit će vaše potrebe za slatkim, bez štete po vaše zdravlje.
1. Rajčica
Rajčica je učinkovita protiv žudnje za šećerom jer sadrži visoku razinu triptofana – tvari koju tijelo pretvara u serotonin. Ovaj plod bogat je i kromom, mineralom koji umanjuje žudnju za hranom te regulira kolesterol i razinu glukoze u krvi.
2. Jabuka
Jedno od najboljih voća za zadovoljavanje želje za slatkim je jabuka. Lako ju je nositi sa sobom i nije potrebno guliti je ili rezati kao drugo voće. Čak i kisele sorte jabuke sadrže puno zdravih ugljikohidrata. Ovo je voće bogato i prehrambenim vlaknima, koja daju osjećaj sitosti i smanjuju glad.
3. Slatki kukuruz
Slatki kukuruz još je jedna zdrava namirnica koja vam može pomoći u “odvikavanju od slatkiša”. Posebno dobro suzbija želju za slatkim kad je skuhan. Obiluje antioksidansima, vitaminima, mineralima i prehrambenim vlaknima. Osim poriva za jedenjem šećera, smanjuje i glad.
4. Slatki krumpir
Još jedno povrće koje vam može pomoći jest slatki krumpir. Ova namirnica neće samo zadovoljiti vašu žudnju za slatkim nego će dodatno organizam opskrbiti vitaminom C, D i B6 i željezom. Hranjive tvari u slatkom krumpiru mogu spriječiti bolesti srca, rak i druge degenerativne bolesti.
5. Cimet
Cimet je fantastičan začin koji ima izvrstan okus i miris, pa ga možete dodati mnogim jelima. Cimet odlično pomaže protiv želje za slatkim. Ovaj začin sprječava nagle oscilacije u razini glukoze koje pridonose žudnji za šećerom i time odgađa potrebu za unosom nove porcije šećera.
Navedene namirnice neće samo umanjiti žudnju za slatkim nego će i poboljšati vaše zdravlje te održati liniju vitkom.
Kao alternativu bijelom šećeru kod pripreme kolača i deserta možete koristiti javorov ili agava sirup, steviju te kokosov šećer.
Foto: Food Photographer | Jennifer Pallian (Unsplash)
IZVOR: ATMA.HR