Zdravi trendovi: Ove tri namirnice svi će koristiti u 2025. godini
Zdravlje i prehrana postali su ključni fokus našeg života, a interes za prirodnim dodacima i inovativnim proizvodima raste iz godine u godinu.S...
Jesen je godišnje doba koje nas uvuče u domove. Sa sobom donosi promjene u načinu druženja, zabavljanja, kuhanja te brige o vlastitom zdravlju.
Temperatura pada, sezona gripe i prehladd je iza ugla, a to znači da moramo obratiti pozornost na imunitet. Okretanje hrani bogatoj nutrijentima jedan je od načina na koje možete ojačati imunitet te se obraniti od bolesti. U nastavku vam donosimo povrće koje će vam u tome pomoći.
Bundeva
Ovo popularno sezonsko povrće obiluje vitaminima A, C i E. Isto tako, bundeva je prepuna antioksidanasa kojima ćete obraniti tijelo od bolesti. Osim što je dobra u borbi protiv raznih bolesti, dokazano smanjuje nervozu i pospješuje san.
Češnjak
Češnjak se za hladnijih dana redovito nalazi na jelovnicima mnogih domova. Od davnina je poznat kao prirodni antibiotik, štiti od srčanih bolesti i jača imunitet.
Batat
Poput bundeve, batat je povrće bogato beta-karotenom, koji se u tijelu pretvara u vitamin A. Kao što je već spomenuto, vitamin A ima bitnu ulogu kod jačanja imuniteta. Batat obiluje mikronutrijentima poput magnezija te pantotenske kiseline.
Brokula
Brokula je prepuna fitokemikalija i antioksidanasa, kao i vitamina A, C i E. Sve to brokulu čini iznimno zdravom. Stručnjaci napominju kako ćete iz brokule izvući više nutrijenata što je manje budete kuhali. Možete je konzumirati i svježu na salatu.
Špinat
Ovo zeleno lisnato super-povrće obiluje vitaminima A i C te magnezijem i željezom. Baš kao i brokula, i špinat je najzdraviji kada ga konzumirate svježeg ili kratko blanširanog.
Foto: Ella Olsson/Unsplash