Sirovo mlijeko postalo je popularno. Evo zašto ga ne trebate piti
Društvenim se mrežama u posljednjih nekoliko mjeseci proširio krajnje neobičan trend - sirovo, nepasterizirano mlijeko. Naime, kreatori sadržaja ko...
Postoji li išta bolje od grickanja čipsa dok gledamo omiljeni film ili seriju, znajući kako se dodatni kilogrami ne “primaju”?
Znamo, zvuči poprilično nestvarno, ali zato smo mi tu da vas razuvjerimo. Umjesto da kupite vrećicu čipsa u trgovini, u svega 30-ak minuta možete napraviti svoj domaći čips od povrća. Opcija je mnogo, ali mi smo izdvojili one nama najdraže – hrskave, slasne, i to od batata, kelja, mrkve, tikvica i špinata. Naravno, najbolje od svega je da osim što grickate čips – ne nakupljate suvišne kalorije i masti u organizmu.
Čips od kelja
Sastojci:
½ glavice kelja (10-ak listova)
2 jušne žlice maslinovog ulja
himalajska sol, papar (po želji)
Priprema:
Odvojite listove kelja, operite ih i dobro osušite. Izrežite na manje komadiće, dodaje maslinovo ulje, sol i papar te dobro promiješajte da se svi sastojci upiju. Na podložak za pečenje stavite masni papir i na njega posložite listiće kelja. Zagrijte pećnicu na 175 °C, stavite podloške u pećnicu. Pecite 10-12 minuta, no ostavite blago otvorena vrata. Kelj se treba isušivati, a ne prepeći. Hrskavi kelj izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi. Poslužite uz jogurt ili grickajte bez umaka, uživajući u originalnom okusu.
Ako volite snažniji okus, u smjesu maslinovog ulja i soli, prije pečenja, možete dodati neke od sljedećih sastojaka te uživati u bogatijoj aromi:
2 jušne žlice svježe iscijeđenog limunovog soka ili jabučnog octa
2 jušne žlice mljevenih badema
2 jušne žlice sezamovih ili suncokretovih sjemenki
prstohvat mljevenih chili papričica
češnjak (količina po želji)
druge začine po želji
Čips od batata
Sastojci:
1 veći ili 2 manja batata
maslinovo ulje
sol, papar
začini po želji (kajenski papar, suhi ružmarin, čili, češnjak)
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 180 °C. Batat narežite na tanke ploškice, po mogućnosti na što sličnije komadiće kako tanji komadići ne bi izgorjeli. Ploškice ili štapiće batata složite na papir za pečenje, pokapajte maslinovim uljem te začinite po želji. Smanjite temperaturu pećnice na 160 °C i stavite odmah čips u pećnicu. Pecite 30-40 minuta, često provjeravajući kako čips ne bi izgorio.
Čips od mrkve i curryja
Sastojci:
1 velika oguljena mrkva
1 žlica maslinovog ulja
pola žlice curry praha
sol i papar po ukusu
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 250 °C. Na papir za pečenje stavite maslinovo ulje. Mrkvu uhvatite za tanji dio i narežite je (ili izribajte) tako da dobijete tanke duge ploškice (poput papira). U veliku zdjelu stavite narezanu mrkvu pa dodajte maslinovo ulje, curry, sol i papar. Začinjenu mrkvu stavite na papir za pečenje i pecite dok ne počne dobivati smeđu boju. Izvadite mrkvu skupa s papirom za pečenje i pustite da se hladi par minuta dok čips ne postane hrskav.
Čips od špinata
Sastojci:
2 šalice mladog špinata
1 žlica maslinovog ulja
sol i papar po ukusu
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 225 °C. U zdjeli pomiješajte špinat, maslinovo ulje te sol i papar. Na papir za pečenje posložite špinat i pecite ga oko 12 minuta. Nakon toga ugasite pećnicu, ali špinat pustite još 5 minuta unutra. Na kraju izvadite špinat te ga pustite da se ohladi kako bi postao hrskav.
Čips od tikvica
Sastojci:
1 tanko narezana tikvica
sol i papar po ukusu
paprika u prahu
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 230 °C. Tanko narezane kolutiće tikvice začinite i posložite na papir za pečenje. Tikvice pecite oko sat i pol, no nakon sat vremena svakih 10 minuta otvorite pećnicu i provjerite stanje kako ne bi zagorjele. Tikvice jedite odmah nakon pečenja dok su još jako hrskave. Kad se ohlade, postaju mekane.