Prehrana za zrele godine: namirnice koje tijelo voli nakon 50.
Nakon 50. godine, tijelo prolazi kroz niz promjena - metabolizam se usporava, smanjuje se mišićna masa, a kosti postaju osjetljivije.Istovremen...
Nismo sigurni postoji li bolja namirnica na svijetu za izradu namaza i za finger foods od slanutka.
Nakon što smo ga isprobali u pečenim verzijama kao grickalicu ili u glavnim jelima kao prilog, pa u predjelima kao namaz, vrijeme je da počnemo malo eksperimentirati. Zbog svog blagog okusa, humus možemo kombinirati s nebrojeno puno namirnica, od mrkve, špinata, curryja, preko avokada i batata, pa sve do tune i bundeve.
Humus namaz inače se priprema tako što se pomiješaju kuhani slanutak, tahini pasta (napravljena od prženih sjemenki sezama), češnjak, limunov sok i prstohvat soli, a na kraju se umiješa i malo ekstradjevičanskog maslinovog ulja. Ovo je osnovni recept koji možete prilagođavati svom ukusu i namirnicama na raspolaganju. Prije nego što se bacimo na razne varijante humusa, imajte na umu da se ovaj namaz najbolje priprema tako da sve sastojke izblendate u sjeckalici. Želite li postići glatku i pomalo pjenastu strukturu humusa, dodajte malo aquafabe (tekućine iz konzerve slanutka) te malo vode kako bi se sastojci bolje blendali u sjeckalici.
Ako niste imali ideju što pripremiti kad vam dolaze prijatelji, a da je brzo i jednostavno, u nastavku vam donosimo izvrsne recepte za humus. Dobar tek!
Zeleni humus sa špinatom i artičokama
Sastojci:
1 konzerva kuhanog slanutka
1 šaka mladog špinata
3 artičoke
1 češanj češnjaka
1 žlica tahinija
malo cijeđenog limuna (moderirajte količinu po vlastitom ukusu)
1 žlica maslinovog ulja
vode po potrebi
Priprema:
Ubacite sve sastojke u blender ili razradite štapnim mikserom.
Humus s rajčicom
Sastojci:
1 konzerva slanutka
6-8 svježih cherry rajčica
1 manji limun ili pola većeg soka
4 žlice dobrog maslinovog ulja
1 češanj češnjaka
1 žlica tahinija
sol po želji
papar, ljuskice chilija
6-8 sušenih rajčica koje ćete staviti na gotovi humus
Priprema:
Sve sastojke stavite u blender ili ih razradite štapnim mikserom te posipajte sušenim rajčicama.
Humus od avokada
Sastojci:
pola avokada
1 konzerva slanutka
1/3 žlice tahinija
svjež limunov sok
1 češanj češnjaka
sol
papar
kim
maslinovo ulje
bučine sjemenke za posipati na gotovi humus
Priprema:
Stavite sve u blender i posipajte bučine sjemenke te dodajte još malo maslinovog ulja.
Humus od mrkve s crnim sezamom i mrkvom
Sastojci:
2 konzerve tunjevine Rio Mare Natura
2 kuhane mrkve
250 g kuhanog slanutka
1 žlica tahini paste
2-3 žlice soka od limuna
integralni krekeri
1 žlica svijetlih sjemenki sezama
1 žlica crnog sezama
sol i papar po želji
Priprema:
Kuhanu mrkvu i slanutak sa sokom od limuna i tahinijem smiksajte u humus. Po želji posolite i popaprite. U humus umiješajte tunjevinu te po vrhu posipajte pržene svijetle i tamne sjemenke od sezama. Poslužite za užinu s integralnim krekerima ili prepečenim punozrnatim kruhom.
Ružičasti humus s ciklom
Sastojci:
400 g kuhane cikle
2 žlice maslinovog ulja
2 žlice sezama
2 češnja češnjaka
šaka svježeg peršina
2 žlice limunovog soka (cijeđeni limun)
Postupak:
Na žlici maslinovog ulja lagano prepecite sezam, ali ne tako da posmeđi, nego samo da se zagrije. Češnjak i peršin narežite sitno, a ciklu na kockice. Limun iscijedite. U sjeckalicu ubacite sve: ciklu, peršin, češnjak, maslinovo ulje, sezam i malo soli. Blendajte dok se sve ne pretvori u kremastu smjesu. Prije posluživanja držite u hladnjaku.
U ovom slučaju, trebali biste ispeći crvenu papriku prije nego što je dodate u humus od slanutka i sve spojite. Daje mu vrlo lijepu crvenkastu boju, kao i iznenađujući okus, te dodatni sadržaj vitamina i antioksidanasa.
Ubacivanje nekoliko izdrobljenih maslina bez koštica u tradicionalne sastojke humusa daje intenzivan okus sa slanim dodirom, vrlo mediteranski. Tekstura je nešto masnija, stoga možete malo smanjiti količinu maslinovog ulja.
Pesto je umak koji se obično pripravlja od bosiljka, pinjola, češnjaka, parmezana i maslinovog ulja. Ako ga dodate klasičnom humusu, imat ćete iznenađujuće ukusan zeleni humus sa zrnatom teksturom (ovisno o tome koliko su izdrobljeni pinjoli) i intenzivnim okusom.
Humus od leće podjednako je ukusna varijanta tradicionalnog humusa. Ako kuhani slanutak zamijenimo kuhanom lećom, dobivamo humus nešto tamnije boje, lakše teksture i zemljanijeg okusa, ali jednako ukusan. Leća je dobar izvor folne kiseline i željeza, a osigurava nešto više proteina od slanutka.
Ova varijanta humusa, u kojoj je bundeva zamijenila slanutak, ima slatkast okus, kremastu teksturu te osigurava vitamine A i C (važne za obranu i zdravlje kože), kao i dodatna vlakna. Začini poput cimeta, muškatnog oraščića ili kima poboljšavaju njegov okus i daju topliju aromu.
Želite li svom humus namazu dati pikantnost, bilo da je napravljen od slanutka ili leće, samo morate dodati chili, jalapeño papričice, kajenski papar ili malo ljutog umaka.
Još jedna začinjena verzija humusa jest ona s kurkumom. Možete dodati količinu ovog začina po ukusu i dobit ćete zlatni humus (kurkuma djeluje kao boja) sa snažnim antiinflamatornim svojstvima.
Konačno, iznenađujuća verzija slatkog humusa za desert. Da biste ga napravili, potrebno je samo samljeti nezaslađeni kakao prah zajedno s kuhanim slanutkom, tahini pastom, malo meda, kakao kremom i tekućim kiselim vrhnjem. Za prste polizati!
Foto: Foxys_forest_manufacture, nata_zhekova, klenova, OlenaMykhaylova/sve iStock via Getty Images Plus