5 razloga zašto je dobro grickati kikiriki

by | 6 studenoga, 2014

Ova grickalica je prava energetska bombica prepuna kalorija, ali nutricionisti i dalje preporučuju njezinu povremenu konzumaciju. Kikiriki spada u porodicu mahunarki, a bogat je vitaminima i mineralima koji pogoduju zdravlju.

kikiriki-490x326

1. Snižava kolesterol

Neprženom kikirikiju, odnosno onom u kori, nisu industrijski dodane masnoće i soli pa je samim tim prirodna i zdrava namirnica koja ima brojna nutritivna svojstva. Kikiriki je bogat zdravim masnoćama koje snižavaju štetni kolesterol, te tako štite srce i cirkulatorni sustav.

2. Uravnotežuje šećer

Jedna studija je pokazala da unos kikirikija ili maslaca od ovih plodova u organizam može uravnotežiti razinu šećera u krvi i tako spriječiti razvoj dijabetesa tipa 2.

3. Ubija glad

Kikiriki je jedna od najzdravijih grickalica. Krasi ga bogat okus, a odličan je saveznik u mršavljenju. Ako osjetite glad između obroka, zaboravite na čokoladu i čips već posegnite za ovom slasnom grickalicom.

4. Potiče pamćenje

Ove grickalice su odlična hrana za mozak jer sadrže vitamin B3 koji potiče rad cijelog organa i pamćenje.

5. Bogatstvo nutrijenata

Dozrijevanje ploda u zaštitnoj ljuski omogućava kikirikiju da zadrži sve hranjive tvari, uključujući i važne minerale poput cinka i željeza što doprinosi zdravlju cijelog organizma.

Izvor: Life Content