Jedini recepti za variva koji vam neće dosaditi ove zime
Zima je idealno vrijeme za topla, mirisna variva kao savršen obrok. Ipak, valja ih znati i dobro pripremiti da bi bila ukusna.A što kad ponesta...
Falkensteiner gastronomski tim donosi jednostavne recepte i savjete za jela s lubenicom u kojima ćete uživati!
Sočna, mirisna, ukusna, osvježavajuća, s malo kalorija. Jeste li znali da kraljica ljeta ima i svoj dan? Treći kolovoza je Međunarodni dan lubenica! Baš zato se Falkensteinerov gastronomski tim posvetio ovom savršenom povrću, za kojeg mnogi misle da je voće, a koje tako godi u ljetnim danima – kao međuobrok, sastojak u salatama, u smoothijima, koktelima… Donosimo šest recepata s lubenicom za dugo toplo ljeto. Uživajte!
Možda nećete vjerovati na prvu, ali istina je: ako na lubenicu stavite malo soli, okus je još slađi! Sol je prirodni pojačivač okusa, pa kada sol dodate nečemu slatkom, okus postaje intenzivniji.
Sastojci za četiri male porcije:
1 kg lubenice
200 g feta sira
1 limeta
2-3 grančice majčine dušice ili mente
3 žlice maslinovog ulja
1 prstohvat soli
po želji: crveni luk, med i orasi
Priprema: Narežite lubenicu na komade veličine zalogaja, marinirajte sokom limete, solju i maslinovim uljem, a zatim dodajte fetu i začinsko bilje – et voilà!
Savjet: Malo crvenog luka, meda i oraha, i salata će biti još intenzivnijeg okusa
Lubenica je odlična veganska zamjena za tunu i savršeno se uklapa u trendovski Poke bowl. Svakako isprobajte!
Sastojci za 4 osobe:
500 g lubenice
3 žlice ulja od kikirikija
3 žlice jabučnog ili bijelog vinskog octa
2 avokada
200 g riže
1 krastavac
150 g edamame sjemenki
sol
po želji: malo tofua i mrkve
Priprema: Lubenicu narežite na komade veličine zalogaja te marinirajte s prstohvatom soli i uljem kikirikija. Pecite u pećnici 20-30 minuta i pomiješajte s octom. U međuvremenu skuhajte rižu i blanširajte edamame 10 minuta. Avokado narežite na trakice, a krastavac na kockice. Sve složite u posudu i začinite.
Savjet: Kako biste jelu dali još malo boje i teksture, mrkvu možete rezati spiralnim rezačem i dodati u posudu zajedno s nekoliko kockica tofua.
Koktel-majstori iz čarobnog Falkensteiner Hotela & Spa Iadera dobro znaju kako začiniti kasno ljetno popodne. Koktel od lubenice prava je stvar!
Sastojci:
0,3 l Tequille
0,2 l Havanna ruma
0,1 l Maraschina
0,3 l soka od maraške
blendana lubenica
Mohito ice cube
Priprema: Pomiješajte sve sastojke, a za potpuni dojam poslužite u čaši za koktele.
Za savršeno osvježenje u vrućem ljetnom danu tu je i bezalkoholni koktel od lubenice, superjednostavan za pripremu.
Sastojci:
150 ml soka od svježe lubenice
4 kriške krastavca
150 ml gina
100 ml svježeg soka limete
60 ml šećernog sirupa
prstohvat soli
Priprema: Pomiješajte sve sastojke i ukrasite kriškom krastavca.
Želite impresionirati goste večerom u koju ćete uložiti malo vremena i truda? Preporučujemo carpaccio od lubenice i tune. Superjednostavno, a vrlo ukusno.
Sastojci za 4 osobe:
400 g sirove tune
400 g lubenice
4 žlice maslinovog ulja
100 g komorača
sol
po želji: poprskati sokom limuna
Priprema: Lubenicu i tunu narežite na tanke ploške te složite na tanjur. Narežite komorač i složite preko tune i lubenice. Marinirajte maslinovim uljem i solju. Na kraju možete dodati malo soka limuna.
Foto: Pexels, Unsplash, PR