Viralna salata od mrkve za uspostavljanje ravnoteže hormona: evo kako ju napraviti
Ako ste stalno u potrazi za novim zdravim i niskokaloričnim receptima, zasigurno vam nije promakla viralna salata od mrkve koja već neko vrijeme ca...
Prelazak na vegetarijanstvo mnogima izgleda kao radikalan potez ili neko odricanje, ali to zapravo uopće nije tako. Sve je stvar navike i osobnih stavova, ali jednom kad izbacite meso iz svog jelovnika bit će vam nezamislivo da ga ponovo stavite u svoja usta.
Mnogi ljudi nisu prešli na vegetarijansku prehranu, ali su odabrali manje mesa iz mnogih razloga. Takva odluka sa sobom donosi brojne pozitivne posljedice, a osim manjih troškova, tu su i zdravstvene prednosti.
1. Etika
Etika je jedan od glavnih razloga da smanjimo potrošnju industrijski obrađenog mesa te da umjesto toga biramo meso s domaćih i bio farmi, gdje su životinje uzgajane u mnogo boljim uvjetima.
2. Troškovi
Ako u potpunosti ne možete izbaciti meso sa svog jelovnika, jedenje manje mesa omogućit će vam da kupujete kvalitetnije meso. Naime, raspodjelom troškova moći ćete kupovati manje količine mesa, ali bolje kvalitete, umjesto da kupujete puno jeftinog mesa upitnog porijekla. Meso možete zamijeniti puno jeftinijom i zdravijom alternativom namirnica poput graška i mahunarki, koje su odličan izvor proteina.
3. Zaštita okoline
Uzgajanje životinja radi mesa vrlo je štetno za okolinu. Naime, objekti za proizvodnju mesa konzumiraju enormne količine energije, zagađuju izvore vode, izbacuju velike količine ugljičnog dioksida. Sve je to dovelo i do velikog uništavanja prašuma kako bi se stvorilo mjesto za sadnju biljaka kojima se hrane životinje na farmama. Da bi se proizveo jedan kilogram mesa potrebno je oko 200.000 litara vode, dok za proizvodnju jednog kilograma pšenice treba samo 110 litara vode.
4. Zdravlje
Prehrana bazirana na mesu sadrži velike količine zasićenih masti i životinjskih bjelančevina koji podižu razinu kolesterola u krvi, a to je znak upozorenja za srčanu bolest i srčani udar. Dakle, ako vam je stalo do vlastitog zdravlja, meso bi trebali jesti u što manjim količinama. Crveno meso, osim srčanog udara, može izazvati brojne zdravstvene probleme.
5. Manje kalorija
Ako pokušavate smršaviti, izbacivanjem mesa iz prehrane uštedit ćete sebi puno kalorija. Prehrana bazirana na mesu sadrži puno više kalorija nego alternativna prehrana koja se temelji na namirnicama biljnog porijekla. Ako želite unositi manje kalorija, nemasno meso ili ribu jedite dva puta tjedno, a ostale dane birajte vegetarijanske obroke.
6. Previše mesa
Prehrana zapadnih zemalja uključuje puno više proteina nego što je u stvari potrebno. Jedenje, odnosno nejedenje mesa stvar je osobnog odabira, ali nema potrebe da ga jedete baš svaki dan. U prošlosti ljudi su jeli meso samo u posebnim prilikama jer ga nisu mogli priuštiti svaki dan. Čak i ako niste siromašni, uštedite sebi nešto novca i jedite meso u manjim količinama.
7. Ukusne alternative
Postoje brojne, mnogo ukusnije, alternative za meso koje su isto tako dobar izvor proteina. Orašasti plodovi, grah, varivo, tofu i mliječni proizvodi samo su neke od namirnica koje mogu zamijeniti meso. Osim toga, postoje i brojni proizvodi namijenjeni vegetarijancima i veganima. Pronađite ih u prodavaonicama zdrave hrane i isprobavajte ih na svoje “bezmesne dane”. Ubrzo ćete shvatiti kako život bez mesa uopće nije tako loš te koliko ukusni mogu biti obroci bez mesa.
Izvor: zena.hr