7 namirnica koje skrivaju gluten

by | 30 kolovoza, 2014

Učestali grčevi u želucu, ali i simptomi poput slabosti, gubitka kilograma, kao i alergija mogu ukazivati na intoleranciju na gluten, protein koji se nalazi u pšenici, ječmu i raži. Pa dok brojni misle kako su proizvodi od spomenutih žitarica jedini koji sadrže gluten, varaju se, naime, on je sveprisutan u prerađenoj hrani.

salata

1. Preljevi za salatu

Brojni proizvođači slasnih umaka i marinada za salate koriste pšenicu koja služi za zgušnjavanje teksture. Kako bi izbjegli dodir s glutenom, umake i sami možete napraviti vrlo lako, primjera radi, mala žličica senfa, sok polovine limuna ili jabučnog octa uz malo soli i papra potrebni su sastojci za vrlo ukusan preljev za salatu.

2. Pljesnivi sirevi

Ukusni pljesnivi sirevi, poput popularne gorgonzole, vrlo često u sebi sadrže gluten, jer proizvođači u nastojanju da ubrzaju nastanak plavih pljesnivih komada dodaju komade kruha. Naime, kvasac iz kruha pospješuje brži nastanak plijesni.

3. Kocke za juhu

Aditivi odnosno pojačivači okusa čine glavni sastav brojnih prerađenih namirnica, a na maltodekstrin trebale bi obratiti pažnju sve osobe koje bi trebale izbjegavati gluten. Naime, on je skriveni glutenski proizvod u kockama za juhu.

4. Kiseli krastavci

Sok iz krastavaca mješavina je slada i octa koja je po svom sastavu slična pivu i često sadrži gluten. Zato prilikom kupovine omiljene zimnice pažljivo čitajte sastav na etiketi.

5. Hrenovke i paštete

Za ukusan i primamljiv okus hrenovki i pašteta zaslužni su brojni konzervansi i aditivi, a takvi u sebi često sadrže gluten.

6. Umak od soje

Jedan od glavnih sastojaka umaka od soje je gluten, a pametna zamjena je tamari umak, čiji sastav čine čista soja, voda i morska sol bez dodataka pšenice.

7. Sladoled

Prilikom isprobavanja novih primamljivih okusa sladoleda obratite obavezno pažnju na sastav rashlađujuće poslastice. Naime, arome ječmenog slada, komadići tijesta, česti su sastojci kuglica, a osim toga, pogoni u kojima se neki od sastojaka sladoleda obrađuju često služe i za obradu pšenice.

Izvor: dnevnik.hr