Sirovo mlijeko postalo je popularno. Evo zašto ga ne trebate piti
Društvenim se mrežama u posljednjih nekoliko mjeseci proširio krajnje neobičan trend - sirovo, nepasterizirano mlijeko. Naime, kreatori sadržaja ko...
Učestali grčevi u želucu, ali i simptomi poput slabosti, gubitka kilograma, kao i alergija mogu ukazivati na intoleranciju na gluten, protein koji se nalazi u pšenici, ječmu i raži. Pa dok brojni misle kako su proizvodi od spomenutih žitarica jedini koji sadrže gluten, varaju se, naime, on je sveprisutan u prerađenoj hrani.
1. Preljevi za salatu
Brojni proizvođači slasnih umaka i marinada za salate koriste pšenicu koja služi za zgušnjavanje teksture. Kako bi izbjegli dodir s glutenom, umake i sami možete napraviti vrlo lako, primjera radi, mala žličica senfa, sok polovine limuna ili jabučnog octa uz malo soli i papra potrebni su sastojci za vrlo ukusan preljev za salatu.
2. Pljesnivi sirevi
Ukusni pljesnivi sirevi, poput popularne gorgonzole, vrlo često u sebi sadrže gluten, jer proizvođači u nastojanju da ubrzaju nastanak plavih pljesnivih komada dodaju komade kruha. Naime, kvasac iz kruha pospješuje brži nastanak plijesni.
3. Kocke za juhu
Aditivi odnosno pojačivači okusa čine glavni sastav brojnih prerađenih namirnica, a na maltodekstrin trebale bi obratiti pažnju sve osobe koje bi trebale izbjegavati gluten. Naime, on je skriveni glutenski proizvod u kockama za juhu.
4. Kiseli krastavci
Sok iz krastavaca mješavina je slada i octa koja je po svom sastavu slična pivu i često sadrži gluten. Zato prilikom kupovine omiljene zimnice pažljivo čitajte sastav na etiketi.
5. Hrenovke i paštete
Za ukusan i primamljiv okus hrenovki i pašteta zaslužni su brojni konzervansi i aditivi, a takvi u sebi često sadrže gluten.
6. Umak od soje
Jedan od glavnih sastojaka umaka od soje je gluten, a pametna zamjena je tamari umak, čiji sastav čine čista soja, voda i morska sol bez dodataka pšenice.
7. Sladoled
Prilikom isprobavanja novih primamljivih okusa sladoleda obratite obavezno pažnju na sastav rashlađujuće poslastice. Naime, arome ječmenog slada, komadići tijesta, česti su sastojci kuglica, a osim toga, pogoni u kojima se neki od sastojaka sladoleda obrađuju često služe i za obradu pšenice.
Izvor: dnevnik.hr