Jedini recepti za variva koji vam neće dosaditi ove zime
Zima je idealno vrijeme za topla, mirisna variva kao savršen obrok. Ipak, valja ih znati i dobro pripremiti da bi bila ukusna.A što kad ponesta...
Jesen je doba velikih promjena, u koje su uključene i one prehrambene. Namirnice koje koristimo u kuhinji mijenjaju i prilagođavaju nadolazećim hladnijim danima.
Uz namirnice koje koristimo uvijek, poput mesa i žitarica, treba kombinirati voće i povrće koje je karakteristično za ovo prijelazno razdolje, a koje će organizmu osigurati prijeko potrebne nutrijente. U nastavku vam donosimo popis namirnica koje biste trebali uvrstiti na svoj meni, a koje trenutačno možete potražiti na tržnicama i u dućanima.
VOĆE
Jabuke
Jabuka sadrže mnoštvo vitamina koje se nalaze u njezinoj kori te kalij, magnezij i fosfor. Odlična je za smanjivanje kolesterola i masnoće u crijevima, omogućuje održavanje idealne razine šećera u krvi te smanjuje rizik od raka debelog crijeva i srčanožilnih bolesti. Sve to jabuku čine savršenom jesenskom grickalicom i međuobrokom koji možete uklopiti u svaki dan.
Kruške
Kruška je bogata vitaminima A, B, C te beta-karotenom, a oni je čine voćem koje blagotvorno djeluju na vašu kožu te je štite od starenja. Njeni mnogobrojni minerali i oligo-elementi zastupljeni su do 300mg/100g, među kojima je najbitniji je kalij sa 125mg/100g. Bogata je i fosforom, kalcijem i magnezijem. Zahvaljujući tome, kruška pomaže u sprječavanju pojave artritisa i reume.
Smokve
Smokva je voće vrlo bogato mineralima, vitaminima te oligoelementima. Bogata je kalijem, fosforom, magnezijem, kalcijem, vitaminom B, C i A, željezom te vlaknima. Zbog nabrojanih elemenata te aminokiselina smokva je savršena za dizanje imuniteta u ovo prijelazno hladnije razdoblje.
Nar
Nar je voće bogatog okusa koje je iznimno ljekovito za ljudski organizam. Obiluje antioksidansima koji štite organizam od slobodnih radikala, što znači da je odličan u borbi protiv bolesti i tumora. Nar sadrži enzime koji sprječavaju oštećenje hrskavice u tijelu te pomaže zaustaviti simptome povezane s artritisom.
POVRĆE
Kupus
Kupus je povrće prepuno vitamina C. I dok mnogi više vole njegovu ukiseljenu verziju, u sto grama svježeg kupusa nalazi se čak 42 mg vitamina C. Bogat je i vitaminom A, folnom kiselinom te mineralima – magnezijem, željezom, fosforom, kalcijem, kalijem i natrijem.
Cikla
Cikla je često zanemarena namirnica, no jedno je od najboljeg i nutritivno najbogatijeg povrća koje možete konzumirati tijekom hladnijih dana. Posebna je zbog visokog sadržaja antikancerogenih tvari i karotenoida. Odličan je izvor folne kiseline te je prepuna antioksidansa, koji štite organizam od prijevremenog starenja i pomažu u borbi protiv mnogih bolesti.
Prokulice
Prokulice su bogat izvor vitamina C, K, A i folne kiseline. Zbog povećanog udjela folata, preporučuje se za konzumaciju tijekom trudnoće. Isto tako, sadrže i kalcij, magnezij, fosfor, kalij, natrij i selen. Zbog ovako visoke nutritivne vrijednosti preporučuje se uvrstiti u jesenski meni.
Bundeva
Bundeva mnogi nazivaju kraljicom jeseni, a možete je pripremiti na mnoštvo načina. Puna je vitamina C i E te je bogata antioksidansima i beta-karotenom. Osim što je dobra u borbi protiv raznih bolesti, dokazano smanjuje nervozu i pospješuje san.
Foto: Isabella and Louisa Fischer/Unsplash