Jedini recepti za variva koji vam neće dosaditi ove zime
Zima je idealno vrijeme za topla, mirisna variva kao savršen obrok. Ipak, valja ih znati i dobro pripremiti da bi bila ukusna.A što kad ponesta...
Zdravlje, ljepota, optimalna težina – sve je pokriveno…
1. Špinat
Špinat je dobar za izgradnju mišića i bogat je izvor omega-3 masnih kiselina i folne kiseline, koji smanjuju rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i osteoporoze. Bogat je i luteinom, spojem koji sprječava degeneraciju makule (i potiče seksualni nagon). Jedite oko 200 grama špinata dnevno.
2. Jogurt
Jogurt sadrži milijune probiotika koji su prirodna dopuna dobrim bakterijama koje se nalaze u vašem organizmu. Tako dolazi do poboljšanja imunološkog sustava, a bolja je i zaštita od raka. Oko 200 grama dnevno bit će sasvim dovoljno.
3. Rajčica
Crvena rajčica bolja je od zelenila jer sadrži više antioksidansa likopena, a prerađena rajčica je isto toliko djelotvorna koliko i neprerađena, jer je tijelu lakše da upije likopen. Studije su pokazale da je prehrana bogata likopenom dobra za smanjenje rizika od raka mjehura, pluća, prostate, kože i želuca, a smanjuje se i rizik od koronarne arterijske bolesti. Treba da unosite 22 grama likopena dnevno, što je otprilike jedna čaša soka od rajčice ili osam cherry rajčice.
4. Mrkva
Većina crvenog, žutog i narančastog voća i povrća sadrži obilje kartenoida, spojeva koji rastvaraju masti i koja se povezuju sa smanjenjem rizika od velikog broja bolesti. Osim toga, smanjuju upale u raznim stanjima, kao što su astma i reumatoidni artritis – ali ništa nije tako lako pripremiti i ništa nema tako malo kalorija kao mrkva. Dnevno jedite oko 200 grama mrkve.
5. Borovnice
Borovnice sadrže veliki broj antioksidanasa i zbog toga utječe na sprječavanje raka i dijabetesa, a usporavaju i gubitak memorije s godinama. Studije su pokazale da borovnice, koje su bogate vlaknima i vitaminima A i C, poboljšavaju i kardiovaskularno zdravlje. Jedite 200 grama svježih borovnica dnevno ili 100 grama smrznutih ili sušenih borovnica.
6. Crni grah
Sve vrste graha su zdrave, ali nijedna vrsta nije toliko dobra za mozak koliko crni grah. To je zato što sadrži puno antocijana, antioksidantnog spoja koji poboljšava rad mozga. Oko 100 grama crnog graha osigurava 8 grama proteina i 7,5 grama vlakana. Osim toga, sadrži vrlo malo kalorija i ne sadrži zasićene masti.
7. Orasi
Orasi su bogatiji omega-3 masnim kiselinama nego losos i puni su polifenola koji djeluju protiv upala, a sadrže i proteine. Drugo koštunjavo voće sadrži samo jednu ili dvije od ovih stvari – jedino orasi sve tri. Porcija oraha, oko 30 grama, dobro dođe u svako doba dana, a osobito kao užina nakon vježbanja.
8. Zob
Zob je pun rastvorovih vlakana koja smanjuju rizik od srčanih bolesti. Da, zob sadrži i ugljikohidrate, ali je oslobađanje ovih šećera usporeno vlaknima. Porcija od 100 grama, koliko bi dnevno trebalo jesti, sadrži 10 grama proteina.
Izvor: elle.rs