Gingerbread keksi na tri načina – klasični, fit i veganski

by | 9 prosinca, 2024
Gingerbread keksi na tri načina - klasični, fit i veganski

Božićni blagdani donose nam poseban ugođaj pa ni ne čudi što se prosinac naziva najljepšim mjesecom u godini. Uz predivno okićene ulice, trgove i domove, božićne glazbe koja nas prati na svakom koraku, nezaobilazan dio su kuhano vino i zimski začini, koji prožimaju mirisom i okusom. Kako se nudi bogata gastronomska ponuda na adventskim kućicama, tako želimo da se i na našem stolu nađe koji keks, kolač ili medenjak.

Kad bismo birali najbožićniju poslasticu zasigurno bi se prvo sjetili gingerbread keksa. Osim što sve miriši na cimet, đumbir i muškatni oraščić preslatkog su izgleda. Gingerbread keksi zahtijevaju tek nekoliko sastojaka, a vi ih možete pripremiti u klasičnoj, fit ili veganskoj verziji.

Klasični gingerbread keksi

Ako ste više od klasike i ne volite eksperimentirati, slijedite ovaj recept za klasične gingerbread kekse. Sve već imate kod kuće, a svakako provjerite imate li izrezivače u obliku ovih čovječuljaka.

Sastojci:
300 g glatkog brašna
100 g maslaca sobne temperature
100 g meda
100 g smeđeg šećera
1 jaje
1 žličica cimeta
1 žličica đumbira u prahu
1/4 žličice muškatnog oraščića
1 žličica sode bikarbone
prstohvat soli

Za početak vam treba jedna zdjela u kojoj ćete pomiješati većinu suhih sastojaka: glatko brašno, sol, cimet, muškatni oraščić, sodu bikarbonu, đumbir u prahu. Potom u drugu zdjelu dodajte maslac i smeđi šećer te izmiksajte u kremastu smjesu, a zatim umiješajte i med. Nakon toga, suhe sastojke iz prve zdjele postupno dodajte u smjesu od maslaca, meda i šećera. Nakon toga miješajte sastojke dok ne dobijete glatku kuglu od tijesta. Zamotajte tijesto u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku na barem sat vremena.

Zagrijte pećnicu na 180 °C. Nakon što se tijesto ohladilo, izvadite ga iz hladnjaka i razvaljajte do debljine oko pola centimetra. Izrezivačima izrežite tijesto u gingerbread oblike, a potom svaki stavite na pleh za pečenje obložen papirom za pečenje. Pecite ih u pećnici deset minuta. Ako ih poželite dekorirati jestivim bojama, pustite da se ohlade prije dekoracije.

Gingerbread keksi na tri načina - klasični, fit i veganski

Fit gingerbread keksi s nutritivno bogatim sastojcima

Prije nego što pomislite da ove gingerbread keksiće u fit verziji možete jesti neograničeno, moramo vas upozoriti na to da nemaju manje kalorija u odnosu na klasične. Ako se pitate zašto biste onda radili fit verziju, evo objašnjenja. Tijekom blagdana lako možemo skliznuti u prejedanje, posebice kad nas puno jednostavnih ugljikohidrata poput bijelog brašna i šećera tjeraju da stalno nešto grickamo. Kad radimo recepte s nutritivno bogatim sastojcima, ipak ćemo unijeti i više vlakana, vitamina, minerala. To znači da ćemo biti brže siti, nećemo imati stalne cravingse, odnosno žudnju za hranom. Ako se inače ne možete zaustaviti na razumnim količinama slatkiša i kolača, razmislite o ovakvim receptima.

Sastojci:
150 g zobenog brašna
50 g bademovog brašna
50 g otopljenog kokosovog ulja
50 g meda
1 jaje
1 žličica cimeta
1 žličica đumbira u prahu
pola žličice praška za pecivo
prstohvat soli

U zdjeli pomiješajte zobeno i bademovo brašno s cimetom, đumbirom, soli i praškom za pecivo. U zasebnoj zdjeli pomiješajte jaja, med i kokosovo ulje. Pomiješajte suhe i mokre sastojke te oblikujte tijesto. Zamotajte kuglu tijesta u prozirnu foliju i ostavite hladiti u hladnjaku barem pola sata. U međuvremenu zagrijte pećnicu na 180 °C. Razvaljajte tijesto do debljine pola centimetra te gingerbread izrezivačima izrežite tijesto. Na pleh za pečenje stavite papir za pečenje i s malim razmacima posložite na njega izrezano tijesto. Pecite između osam i deset minuta, a prije ukrašavanja pustite kekse da se ohlade.

Ako želite karamelizirani okus fit gingerbread keksa, tajna je u šećeru kokosovog cvijeta. Dodajte 30 grama ovog šećera u smjesu kako biste poboljšali teksturu, a ako dodate 50 grama šećera kokosovog cvijeta, očekujte aromu karamele.

Gingerbread keksi na tri načina - klasični, fit i veganski

Veganski gingerbread keksi

Ako ste vegan ili ne podnosite životinjske sastojke poput maslaca, ništa manje ukusni neće biti gingerbread keksi u veganskoj verziji. Na tragu prethodnog recepta, odlučujemo se dodati kvalitetne sastojke. Gingerbread keksi savršeno će ići uz popodnevnu čajanku ili topli kakao s narančom i cimetom.

Sastojci:
150 g bademovog brašna
100 g pirovog brašna
50 g šećera kokosovog cvijeta
50 g melase
60 g otopljenog kokosovog ulja
2 žlice chia sjemenki potopljene u 6 žlica vode
1 žličica cimeta
1 žličica đumbira u prahu
pola žličice praška za pecivo
prstohvat soli

Kako u ovom receptu ne koristimo jaje, potrebno je napraviti ono vegansko. Potopite dvije žlice chia sjemenki u šest žlica vode i ostavite da odstoji barem deset minuta kako bi chia sjemenke naprave gelastu teksturu. Za to vrijeme stignete u zdjeli pomiješati suhe sastojke: bademovo i pirovo brašno, cimet, đumbir, sol i prašak za pecivo i šećer kokosovog cvijeta. U drugoj zdjeli pomiješajte kokosovo ulje, melasu i nabubrene chia sjemenke. Postupno dodajte mokre sastojke suhima uz miješanje. Ako je tijesto presuho, slobodno dodajte žlicu-dvije biljnog napitka po izboru. Oblikujte tijesto u kuglu, zamotajte ga u prozirnu foliju, a potom ga ostavite na hlađenju u hladnjaku barem sat vremena. Nakon što se tijesto ohladilo, zagrijte pećnicu na 175 °C, a pleh za pečenje obložite papirom za pečenje. Razvaljajte tijesto do pola centimetra debljine, a potom izrežite gingerbread oblike. Pecite kekse 10-12 minuta. Kad su pečeni, nemojte misliti da ste pogriješili jer su keksi još mekani pa ih pustite da se ohlade i stvrdnut će se. Nakon toga ih ukrasite po želji, primjerice, umočite ih u otopljenu tamnu čokoladu.

Foto: Unsplash, Pexels