Parene knedle punjene Dida Boža džemom u umaku od vanilije
(Normativ za 4 osobe, vrijeme pripreme 1 sati i 30 minuta) Potrebno je:- 400 g oštrog brašna - 1 vrećica instant kvasca - 1 jaje ...
Prsti su se opravili pa pišem post. Ako se sad pitate kakvi prsti, ovaj divni souffle sa slike mi je opekao prste i to pošteno. Ali to se događa svima nama koji kuhamo/pećemo pa sam se već privikla.
Na Facebook stranici bloga ste za opekline preporučili aloe veru, bjelanjak, melem, nevenovu kremu, riblju mast ili kao što sam ja gel za hladjenje i oporavak. Ako se nađete u ovakvoj situaciji da znate kako se snaći.
Souffle sam već radila i to genijalno čokoladni, pa sam sad za ljetne dane sam odlučila spojiti divne maline koje su sada u sezoni sa genijalnim začinom – bosiljkom.
Souffle se peče u keramičkim posudama, a ako nemate može i u šalicama.
Souffle od maline i bosiljka |
Sastojci za 4 souffle (promjer posude 10 cm)
375 g malina
190 g šećera
40 g brašna
2 bjelanjka
23 g šećera u prahu
Priprema pirea od malina i bosiljka |
Maline promiješati sa šećerom i staviti na laganu vatru da se prokuhaju. Tu i tamo promiješati.
Brašno pomiješati sa dvije do 3 žlice vode u pastu i kad maline zavriju dodati i miješati dok ne zgusne.
Prelijati na sitno cjedilo propasirati da se odvoji pire od koštica maline. U pire dodati par listića bosiljka, promiješati i staviti u hladnjak na cca sat vremena da se ohladi.
KitchenAid |
Pripremite kalupe za souffle tako da ih premažete maslacem i dobro prekrijete šećero. Sva površina mora biti premazana i pokrivena šećerom.
Bijelanjke miksati i čim se zapjene lagano dodavati šećer te miksati dok ne postane čvrsti snijeg.
Punjenje kalupa |
Pećnicu zagrijati na 150 stupnjeva.
Iz pirea izvaditi listiće bosiljka i lagano špatulom povezati sa polovicom snijega ob bijelanjka. Lagano dodavati drugu polovicu i špatulom miješati dok se sve ne poveže i više se ne vide tragovi bijelanjka. Puniti kalupe do samog vrha.
Peći 14 minuta. Oko 10-te minute souffle će se lagano dizati. Ako pećete 14 minuta izvana će biti čvrsti a iznutra kremasti.
Paziti kad vadite da se ne opećete, i lagano posipajte šećerom u prahu 🙂 Poslužiti odmah, najbolje sa kuglom sladoleda
Souffle od maline i bosiljka |
|
Tihana Koprek
www.justcakegirl.com