Za 3 kore promjera 20cm:
6 bjelanjaka sobne temperature
300g pečenih i oljuštenih lješnjaka
100g kristal šećera
300g šećera u prahu
Za kremu:
200g pečenih i oljuštenih lješnjaka
(žličica-dvije neutralnog ulja)
2 žlice meda ili šećera u prahu
1 žlica kakaa u prahu (50g otopljene tamne čokolade)
350g mascarponea
200 ml slatkog vrhnja za šlag
meda ili šećera u prahu po želji
1 sastrugana mahuna vanilije
Lješnjaci:
Lješnjake peći na 180 stupnjeva nekih 15ak minuta dok se koža ne odvoji, a oni ne dobiju finu aromu. Paziti da ne zagore, miješati svakih par minuta. Ostaviti da se hlade u krpi, a zatim oljušiti trljajući ih zatvorene u krpi.
Kore:
Lješnjake samljeti sa šećerom u prahu u fini prah. Bjelanjke početi tući u snijeg i tući uz postepeno dodavanje kristal šećera dok se ne dobije glatka i sjajna smjesa i šećer u potpunosti ne otopi (uzmete mrvicu smjese i stisnete je među prstima, zrnca šećera se ne smiju osjetiti). Ručno špatulom umiješati lješnjake sa šećerom u prahu miješajući i preklapajući smjesu većim pokretima, paziti da ne miješate previše da smjesa ne postane rijetka, ne smije se razlijevati. Stavite smjesu u dresir vrećicu s okruglim nastavkom i nanesite je na pek papirom obložem pleh u 3 kruga promjera 20cm. Peći nekih 45 minuta na 150 stupnjeva dok kore ne dobiju hrskavu opnu s gornje i donje strane. Izvaditi ih na žicu i pustiti da se prohlade, otkloniti pek papir i ostaviti ih sa strane. Paziti pri premještanju jer su krhke.
Krema:
Lješnjake mljeti u blenderu dok se ne pretvore u finu pastu. Ukoliko ide malo teže, dodati žličicu nekog neutralnog ulja. Dodati sladilo i na kraju kakao u prahu ili 50g otopljene tamne čokolade da se dobije fina pasta Ferrero Rocher okusa. Mascarpone, slatko vrhnje, sastruganu vaniliju, pastu od lješnjaka i sladila po želji izmiksati da se dobije sjajna i kompaktna krema. Nanijeti na kore u hrpicama dresir vrećicom s okruglim nastavkom i ukrasiti torticu po vrhu po želji.
Napomene:
Preporučam da ne pretjerujete sa slatkoćom u kremi jer su kore dovoljno slatke. Umjesto paste od lješnjaka možete koristiti i Nutellu, ukoliko vam više odgovara, a s ovim se korama izvrsno slaže i mousse od tamne čokolade. Macaroni za dekoraciju su rađeni s miješanim bademovim i lješnjakovim brašnom i kremom za tortu, ali ih možete puniti i običnom ganache kremom. Ganache kremu pripremite tako da 150g sitno nasjeckane tamne čokolade prelijete s 200ml zakuhanog slatkog vrhnja, ostavite koju minutu, miješate špatulom dok se ne dobije svilenkasta jednolika smjesa, prekrijete prozirnom folijom i pustite da se prohladi do gustoće pogodne za punjenje. Tortu pripremite koji sat prije posluživanja jer je bolje da neko vrijeme odstoji da se okus prožmu. Ukoliko želite jači Ferrero Rocher okus, ispod slojeva kreme dodajte tanki sloj ganache čokoladne kreme.