Za inspiraciju u ovom receptu poslužili su mi jedni keksići koje sam kupila u Njemačkoj, sa lješnjacima i bili su mi jaaako fini. Pošto mi je mama dala kilu naših domaćih lješnjaka dala sam si zadak da napravim bolje nego što su kupljeni. I uspjelo mi je. Što se tiče recepta, možete koristiti bilo koje orašaste plodove – orasi, kikiriki, pitacije itd.
U nastavku recept i divne fotke 🙂
50 g šećera
100 g maslaca, omekšalog
150 g oštrog brašna
pola štapića vanilije
prstohvat soli
100 g lješnjaka
100 g čokolade
par lješnjaka
U mikser staviti šećer, maslac i sjemenke vanilije. Miksati dok se ne spoje i u tom procesu dodati prstohvat soli. Vrlo je bitno da je maslac sobne temperature jer ukoliko pokušate miksati hladni maslac postoji mogućnost da oštetite metlice miksera.
Mikser staviti na najmanju brzinu i dodavati brašno. Miksati lagano dok ne izgleda kao krušne mrvice, kao na zadnjoj slici gore.
Lješnjake kratko popržiti, nasjeckati na sitnije komade i ubaciti u smjesu. Špatulom promiješati i sipati na lagano pobrašnjenu površinute spojiti u jednu cjelinu tj. kao salamu i zamotati u prozirnu foliju. Staviti u zamrzivač na 30 min.
Nakon pola sata izvaditi iz folije i rezati na ploške širine cca 1 cm i staviti na papir ili kao ja na silikon za pečenje. Peći na 180 stupnjeva, cca 20 minuta dok ne porumene. Izvaditi iz pećnice, te maknuti sa pleha i ostaviti da malo ohlade i očvrsnu.
Rastopiti čokoladu i svaki keksić umočiti do pola. Na toplu čokoladu posipati nasjeckane lješnjake i pustiti da se ohladi na papiru za pečenje.
Čuvati u zatvorenoj kutiji do tjedan dana, ali neće vam tako dugo držati 🙂