Šarlota od kestena i vanilije

by | 24 veljače, 2013

Za 10 osoba

POTREBNO JE:

  • 400 g piškota
  • 3 dl mlijeka

Za kremu od kestena:

  • 2,5 dl slatkog vrhnja
  • 1 kiselo vrhnje
  • 300 g kesten-pirea
  • 60 g šećera u prahu
  • 1 žlica ruma

Za kremu od vanilije:

  • 3 žumanjka
  • 4 dl mlijeka
  • 2 vanilin šećera
  • 5 žlica šećera
  • 150 g margarina
  • 3 žlice gustina

PRIPREMA:

Krema od kestena:
1. Slatko vrhnje umutiti u čvrst šlag pa dodati šećer u prahu i mutiti dok se ne otopi.
2. Kesten-pire pomiješati s rumom. Dodati u njega šlag od slatkog vrhnja i polako promiješati.

Krema od vanilije:
1. U manju zdjelu uliti 3 dl mlijeka, dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko sa žumanjcima, vanilin šećerom i gustinom. Uliti u proključalo mlijeko i kuhati na umjerenoj temperaturi uz neprestano miješanje dok se ne zgusne. Potom skloniti sa štednjaka i ostaviti da se ohladi.
3. U ohlađenu kremu dodati omekšani margarin i umutiti mikserom.

Završni postupak:
1. Duguljast pravokutni kalup obložiti najlonom. Dno i bočne stranice kalupa obložiti piškotama natopljenima u mlijeko.
2. Preko podloge od piškota naliti kremu od vanilije i poravnati. Zatim ju prekriti redom natopljenih piškota pa doliti kremu od kestena i opet prekriti piškotama.
3. Pripremljenu tortu staviti u zamrzivač da se stegne. Potom je izvaditi, ostaviti da se otpusti, izvrnuti naopačke i ukrasiti po želji.

Izvor: Dobra hrana