Prehrana za zrele godine: Namirnice koje tijelo voli nakon 50.
Nakon 50. godine, tijelo prolazi kroz niz promjena - metabolizam se usporava, smanjuje se mišićna masa, a kosti postaju osjetljivije.Istovremen...
Ljeto i jesen su (zasluženo) na glasu kao godišnja doba bogata ukusnim voćem i povrćem, što naš jelovnik čini znatno raznovrsnijom tijekom tih mjeseci. Ovo povrće dat će vam sjajnu “podlogu” za zimske mjesece, jedite ga što više i nećete imati problema s prehladama i virusima.
Dakle, jedite zeleno i nećete pogriješiti!
Kelj
Kelj je jedna od namirnica kojom bi što češće trebalo obogatiti jelovnik, pogotovo krajem jeseni, kada će hladnoća njegove listove učiniti mekšim. Kelj uspijeva i na temperaturama nižima od 10 stupnjeva Celzijevih, zbog čega raste i tijekom zime.
Prokulicy
Ako i dalje mislite da mrzite prokulicu, probajte plodove koji se sada nalaze na tržnici, jer su znatno ukusniji od onih koje jedemo ljeti. Ako vam prokulica i dalje ne djeluje ukusno, popržite ju kratko zajedno sa slaninom i teško da ćete mu odoljeti. Sadrži vrlo malo kalorija, ali dovoljno vitamina C i A, kao i biljnih proteina i vlakana.
Koraba
Njemački naziv za korabu, “kupus-repa”, dovoljno govori o ovom neobičnom povrću koje se u velikom stilu vraća na naš jelovnik. I to je pozitivna promjena u našoj prehrani, jer korabe ne vole ljeto, naklonjenije su jeseni i zimi, zbog čega treba iskoristiti trenutak i dodati ih svakodnevnim jelima.
Paškanat (pastrnjak)
Bogat vitaminima B, C i E, paškanat je nezaobilazan dodatak kuhanim jelima i juhama. Najbolji je upravo onaj koji se ubere nakon jutarnjeg mraza tijeom hladnih, zimskih dana.
Raštika
Rasprostranjen uglavnom u Crnoj Gori, dijelovima BiH i kod nas, tek se u posljednje vrijeme može sve češće naći na tržnicama. To treba iskoristiti, jer ovom povrću ne smeta nedostatak sunčanih dana, niti gubi mnoštvo vitamina za vrijeme niskih temperatura.
Kupus
Legenda o prednostima kiselog kupusa kod nas je uvelike rasprostranjena, ali nikako bez razloga. Uz kiseli kupus, vašem zdravlju može pomoći i kuhani slatki kupus, pa čak i jednostavna kupus-salata. Kako kupus dobro podnosi niske temperature, ne nedostaje ga na tržnicama tijekom zimskih dana, a kako sadrži velike količine vitamina C, odličan je saveznik u borbi protiv prehlade.
Izvor: Life Content
Foto: Guliver/Thinkstock