Voćna dijeta: 4 kilograma manje za samo sedam dana

by | 23 rujna, 2015
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Ova dijeta brzo dovodi do vitke linije, posebno ako se za prehranu koristi niskokalorično voće kojeg trenutno ima u izobilju. Ako vam je potrebno brzo izgubiti koji kilogram viška, ovo može biti rješenje.

ThinkstockPhotos-452681375

Ali voćna dijeta je vrlo restriktivna i ne bi ju trebalo držati dulje od sedam dana, jer može izazvati niz zdravstvenih tegoba. Umjesto da voćnu dijetu pratite dulje vrijeme, u tijeku tjedna možete odvojiti jedan ili dva dana za čišćenje organizma.

Voćna dijeta koja uključuje voće, kao i orahe i sjemenke može dovesti do značajnog mršavljenja, ovisno o tome koje voće jedete i u kojim količinama. To je odlična dijeta za mršavljenje i čišćenje organizma, jer voće sadrži malo kalorija, a velike količine vitamina, minerala i antioksidansa. Međutim, voćna dijeta može izazvati ozbiljne deficite važnih nutrijenata, osim ako se uloži napor da bi se unijelo dovoljno proteina u prehranu. Zato se preporučuje da ovu dijetu držite najdulje sedam dana.

Naime, voće je siromašno proteinima, pa ako se odlučite za jelovnik zasnovan isključivo na voću, može doći i do smanjenja mišićne mase, a kako su mišići najveći potrošači kalorija, svaki gram mišićnih vlakana je dragocjen za očuvanje vitke linije. Koliko težine možete izgubiti na voćnoj dijeti ovisi o unosu kalorija. To ovisi o tome koje voće jedete i u kojim količinama. Avokado, na primjer, sadrži 160 kalorija, a orasi čak 400 na 100 grama.

Voćna dijeta koja bi sadržavala veće količine masnijeg voća i oraha ne bi dovela ni do kakvog mršavljenja, dok, ako jedete niskokalorično voće kao što su jabuke, lubenice ili šumsko voće, može doći do dramatičnog, ali kratkotrajnog mršavljenja. Naime, ako uopće ne unosite proteine (esencijalne aminokiseline) uzaludno ćete smršavjeti pomoću voćne dijete, jer već poslije nekoliko tjedana možete očekivati da vam se izgubljeni kilogrami povrate.

Zdrava voćna dijeta, dakle, nikako ne podrazumijeva da cijeli dan jedete samo voće. Ekstremni gubitak težine ne bi bio jedini efekt do kojeg bi vas mogla dovesti takva restriktivna dijeta, već bi se mogli pojaviti i simptomi nedostatka proteina i esencijalnih masnih kiselina, a može doći i do nedostatka kalcija, željeza, cinka, vitamina D i B, posebno nedostatka vitamina B 12.

Prije početka voćne dijete jako je važno da znate kao trebate unijeti određeni udio kalorija u cilju održavanja dobrog zdravstvenog stanja. Broj kalorija potrebnih po osobi razlikovat će se od jedne osobe do druge, jer sve ovisi o vašim redovnim dnevnim aktivnostima, poslu i načinu života, ali sve ispod 1.000 – 1.200 kalorija na dan je malo. Prehrana bogata voćem ne osigurava dovoljno kalorija. U 100 grama voća ima u prosjeku 40-50 kalorija i oko deset grama šećera, što nije baš zdravo.

Umjesto da se pretjeruje u voću, pametnije je pojesti dvije-tri voćne užine tijekom dana ili jedan voćni obrok, odnosno maksimalno oko kilogram voća dnevno. Za ručak možete pojesti povrće u kombinaciji s mesom ili jajima, a neke žitarice za doručak ili večeru, ili kombinaciju žitarica i povrća ili salata od povrća i sira. Takva uravnotežena prehrana je puno zdravija i daje dugoročnije rezultate. Umjesto da voćnu dijetu pratite duže vrijeme, tijekom tjedna možete odvojiti jedan dan za čišćenje organizma i obrok ili dva tijekom dana zamijeniti voćem.

Izvor: Life Content
Foto: Guliver/Thinkstock