Smršavite uspješno bez yo-yo efekta

by | 7 listopada, 2015

Obroci u kojima dominiraju žitarice, povrće i kuhano meso omogućavaju brzo skidanje kilograma. Ovaj način prehrane može se provoditi nekoliko mjeseci. Obavezne su dvije užine i najmanje dvije litre tekućine dnevno.

think

Ako se ni tijekom ljeta niste pridržavali laganog jelovnika, ili ste nakon mnogih dijeta brzo vraćali kilograme, dijeta bez yo-yo efekta je onda najbolji izbor. Prednost ovog načina prehrane je u tome što se može provoditi nekoliko mjeseci.

Prije nego što počnete držati dijetu bez yo-yo efekta, trebali biste znati opće preporuke kojih se morate pridržavati dok ste na ovom režimu prehrane:
Svaki dan trebate započeti čašom soka od voća i povrća, najbolje od cikle, jabuke i mrkve.
Za doručak jedite žitarice (ječam, pšenica, proso, heljda, kukuruzne pahuljice) potopljene u rižino ili mlijeko od prosa, ili u jogurt. Da biste obogatili jutarnji obrok, u kašu od žitarica možete dodati svježe ili sušeno šumsko voće (kupine, maline, ribiz, borovnice).
Obavezne su dvije užine. Za te obroke birajte sezonsko ili koštunjavo voće (dovoljna je šaka badema, lješnjaka, oraha, sjemenki suncokreta ili bundeve).
Od napitaka se preporučuju čajevi i voda, najmanje dvije litre dnevno.

PRIMJER JELOVNIKA

Prvi dan
Ručak: Juha od povrća s razmućenim jajetom, šalica kuhane integralne riže i salata od povrća po želji začinjena žličicom maslinovog ulja i limunovim sokom ili acetom balsamicom.
Večera: Juha od rajčice sa žličicom sjemenki lana, povrće kuhano na pari (jedan krumpir, dva cvijeta brokule, jedna mrkva, blitva) začinjeno žličicom maslaca od sezama.

Drugi dan
Ručak: 250 g ribe pečene na žaru i svježa salata od kupusa, cikle, celera i hrena.
Večera: skuhajte šalicu prosa i 100 grama špinata, i dodajte u omlet od jednog jajeta.

Treći dan
Ručak: juha od povrća, pileći file s kuhanim mahunama i salata po želji.
Večera: 250 g kuhane piletine bez kožice i miješana salata od sezonskog povrća.

Četvrti dan
Ručak: kuhana tjestenina od riže s kuhanim povrćem začinjen sojinim umakom.
Večera: propirjajte 150 g gljiva na luku, dodajte naribano tvrdo kuhano jaje i začinite bosiljkom.

Peti dan
Ručak: skuhajte 250 grama ribe po izboru, dodajte kuhane tikvice i začinite mješavinom začina i maslinovim uljem
Večera: juha od rajčica, kuhana integralna riža (1 šalica) s malo tunjevine i svježe rajčice začinjene acetom balsamicom.

Šesti dan
Ručak: juha od povrća i kuhana tjestenina od heljde (1 šalica) s pireom od rajčica začinjenim maslinovim uljem i bosiljkom.
Večera: 250 g ribe sa žara s kuhanom blitvom i salatom od sezonskog povrća.

Sedmi dan
Možete jesti omiljenu hranu, ali manje porcije.

Izvor: Life Content
Foto: Guliver/Thinkstock