Kesten – maleni plod, veliki izvor nutrijenata za najfinije slastice
Titulu tradicionalnog simbola jeseni zasluženo nosi kesten.Plod kestena od davnina se konzumira na prostorima Mediterana i Azije, izuzetno je p...
Pogledajte može li redukcijom obroka doći do smanjenja kapaciteta želuca i znači li to da ćemo biti manje gladni.
U teoriji se vjeruje da, ako jedemo manje, i naš želudac se smanjuje, pa smo onda i manje gladni. Zaustavljamo proces debljanja i živimo život lagani kao perce.
Zvuči idealno dok ne shvatimo koliko malo bi zapravo netko trebao jesti kako bi postigao takav učinak. Istraživanja su pokazala da, ako pretili žele smanjiti zapremninu želuca za 75 posto, moraju jesti samo 600 kalorija dnevno.
“Pa čak i da uspijete smanjiti opseg želuca, to ne znači kako ćete smanjiti osjećaj gladi”, kaže kalifornijski gastroenterolog James J. Lee. Lepin i grelin, kemijski spojevi, hormoni, odgovorni su za stvaranje osjećaja gladi. Kada se smanje količine hrane koju unosimo u organizam, poraste proizvodnja grelina i lepina.“To znači, što je želudac manji, to je glad veća”, pojašnjava Lee.
Mršavljenje izgladnjivanjem najgore je što možete učiniti svome tijelu. Ne samo da nije zdravo nego nije ni djelotvorno. Čak polovica ljudi koja nastoji smršavjeti izgladnjivanjem vrati se na staru kilažu ili se još dodatno udeblja.
“Kapacitet želuca nije najvažnija stavka kada je u pitanju mršavljenje”, dodaje Lee i ističe kako se smršavjeti može uspostavljanjem kontrole nad radom grelina i lepina.
Hrana bogata vlaknima i proteinima postiže upravo to, hormonalni balans kojim se smanjuje glad a povećava potrošnja kalorija.
“Veći broj manjih obroka i najmanje sedam sati sna dnevno osnova su za pravilan rad hormona koji reguliraju glad”, poručuje gastroenterolog.
Izvor: Life Content
Foto: Guliver/Thinkstock