Novitet krono prehrane: Kako zadržati željenu težinu

by | 19 studenoga, 2015

Na krono prehranu nisam obraćala previše pažnje sve dok nisam srela prijateljicu koju nisam dugo vidjela. Ne samo da je bila lakša za dvadesetak kilograma, već je izgledala zdravo, zategnuto i blistavo, za razliku od većine ljudi kada izgube značajan dio sebe. Njezin odgovor na moja pitanja bio je – krono!

ThinkstockPhotos-1605498001

Ovo govori žena koja je promijenila svoj stil života. Odlučila je biti zdravija, a to se odrazilo i na njezin fizički izgled. Izgledala je osvježeno i pomlađeno.

Krono prehrana osvojila je sve iz jednostavnog razloga, kilogrami nestaju, a vi i dalje jedete omiljene namirnice. Važno je samo da se pridržavate pravila njihovog unosa.

Najteža je prva faza ili takozvani period “restrikcije”. Osim što ljudima teško pada promjena u navikama, brine ih i kako će zadržati kilažu nakon tih početnih mjesec dana.

Podsjetimo se osnovnih pravila restrikcije: 
– Prije doručka pije se ili biljni čaj ili topla limunada, a kava nikako. Preporuka je da se piju maksimalno dvije kave u toku dana, jedna poslije doručka, a druga poslije ručka.
– Alkohol nije dozvoljen, osim crnog vina, i to 4 čaše tjedno.
– Mlijeko se izbacuje iz prehrane.
– Užine nema, i ne jede se voće.
– Obroci se jedu na pet do pet i pol sati. Satnica je najbitnija i ne bi trebalo proći manje od četiri ili više od šest sati, a idealno je pet.

Kada napokon prođe i tih najtežih mjesec dana, više ne morate voditi računa o tome da prođe pet sati između obroka. Minimum je tri, a opet maksimum šest sati. Sada je užina dozvoljena, i kada imate užinu, idealno je da razmak bude četiri sata kako biste sve stigli odraditi u određeno vrijeme i kako se ne biste prejedali.

Što se doručka tiče, sada se ne morate toliko brinuti o kombinaciji jaja i mliječnih proizvoda, ili o kombiniranju dva mliječna proizvoda. Možete se, također, počastiti i pljesnivim sirom, ali i dalje trebaju prevladavati krono kruh i žitarice.

Kod ručka morate posebno voditi računa o namirnicama koje kombinirate. U prehranu vraćaju mahunarke i škrobno povrće, a ponekad se možete počastiti i tjesteninom. Važno je samo da tijesto ili škrob nikad ne miješate s proteinima.

Isto pravilo vrijedi i za grah. Grašak i mahune možete ponekad jesti s mesom, ali nemasnim, kao što je bijelo pileće meso ili riba. Uz mahunarke se može ponekad pojesti i bijeli sir, ili komad integralnog kruha. Riža i tjestenine jedu se samo s povrćem.

Mliječni proizvodi nisu zabranjeni, ali se ne opuštajte s njima, jer oni debljaju. Dozvoljeno je vrhnje za kuhanje, svježi sir, kiselo mlijeko, kiselo vrhnje. Mliječne proizvode ne treba često miješati s mesom, jer nisu dobra kombinacija za organizam.

Meso za ručak možete zamijeniti i cijelim jajima.

Krumpir nije zabranjen u krono prehrani, ali nije ni preporučljiv, i treba ga maksimalno zaobilaziti, jer je u međuvremenu postao neka vrsta superškroba. Ispecite ga u ljusci i pojedite sa salatom.

Izvor: Life Content
Foto: Guliver/Thinkstock