Znakovi da dijeta koju provodite nije za vas

by | 24 studenoga, 2015

Internet je prepun dijeta koje “obećavaju” da se pomoću njih može smršavjeti 6-7 kilograma tjedno. Mnoge od tih dijeta probali smo s manje ili više uspjeha.

?????????

Međutim, stručnjaci upozoravaju da ne treba tako lako počinjati s dijetama za brzo mršavljenje jer to može donijeti više štete nego koristi. Iako postoji veliki broj različitih dijeta – suština svih je smanjenje broja unesenih kalorija po obroku. Po pravilu, nakon ovih dijeta, osobe vraćaju težinu čak i brže nego što su smršavjele.

Da bi se preduhitrilo i vraćanje kilograma i gubljenje vremena s neodgovarajućom dijetom, donosimo popis znakova pomoću kojih možete odrediti odgovara li vam određeni način prehrane, odnosno dijeta, ili ne.

OSJEĆAJ GLADI
Jedan od jasnih znakova neodgovarajuće dijete je osjećaj gladi. Ako tijekom pridržavanja određene dijete osjećate nepodnošljivu glad, onda ta dijeta nije za vas. Ako je dijeta odgovarajuća – nema jakog osjećaja gladi dok je provodite.

LOŠE RASPOLOŽENJE
Općenito, dijete u kojima se par istih proizvoda konzumira pet ili više dana – definitivno nije za vas. Ovo znači da vi lišavate svoje tijelo različitih neophodnih tvari, vitamina i minerala. Ovo nesumnjivo utječe na zdravlje i normalno funkcioniranje organa. Nedostatak nutritiva u prehrani izravno utječe na raspoloženje. Manjak vitamina B ili magnezija može čak uzrokovati depresiju. S ovakvim stavom je teško ne samo smršavjeti nego i bilo što drugo raditi u životu.

POGORŠANJE ZDRAVSTVENOG STANJA
Neodgovarajuća dijeta može narušiti zdravlje. Ova opasnost je posebno izražena kod dugotrajnih dijeta. Na primjer, proteinska dijeta smanjuje težinu brzo, ali previše proteina u prehrani iscrpljuje bubrege i jetru.

IZGLED
Nakon jednog tjedna od početka dijete, možda ćete primijetiti da izgledate lošije: Koža će poprimiti sivkastu nijansu, kosa će biti kruta i bez sjaja a nokti će se listati. Ovo su signali da su vašem tijelu hitno potrebni proteini, vitamini i minerali.

MONOTONA PREHRANA
Možda najlošiji tip dijeta su one bazirane samo na jednoj namirnici, npr. jogurt, riža ili heljda. Da bi normalno funkcioniralo, tijelu je potrebna određena količina masnoće, proteina, ugljikohidrata, minerala i vitamina. Ako jedete samo jednu namirnicu – to neće tijelu osigurati neophodne nutritive. A i vaš psihički status neće biti nimalo sjajan: monotona dijeta donosi i monoton život.

Izvor: Life Content
Foto: Guliver/Thinkstock