Premium priča, drugo poglavlje: Sladoledi i vino

by | 21 prosinca, 2015

U jednoj od najboljih zagrebačkih pizzerija “Chateau des Jardins”, u Tkalčićevoj ulici, održana je druga premium priča u organizaciji udruge za kulturu sola G.E.T. Osim neupitne kvalitete pizza, ova pizzeria izuzetno podržava vinsku priču pa time daje divnu podlogu ispričanoj priči. Ovaj put sljubljena su premium vina Kutjeva d.d., stalnog pratitelja u projektu, s premium sladoledima Gelati D’Oro – NATURA.

DSC_0211

Na samom početku poslužen je Maximo brut, odličan pjenušac Kutjeva d.d. “Maximo brut je pjenušac rađen tradicionalnom metodom, 100% od graševine, kojem je umjesto ekspedicionog likera dodana ledena berba graševine. To mu daje posebnu notu slasti i izvanredno se sljubljuje s laganim slasticama, što ovi sladoledi nesumnjivo jesu”, objasnio je sommelier Aleksandar Noršić.

U priču o sladoledima uvela nas je magistrica nutricionizma Diana Gluhak: “Iako su još stari narodi znali kako se ukusno osladiti, zapravo nemamo često priliku probati neke posebne, funkcionalne sladolede, koji osim odlične hranjive vrijednosti imaju i odličan okus. Sladoledi Gelati d’Oro su testirani bezglutenski hrvatski proizvodi.”

DSC_0193

Dakle, ovo je slastica je u kojoj možete uživati u vrhunskom okusu, a ujedno je i potpuno prirodna!

Osim pjenušca Maximo brut, još su neka premium vina Kutjeva d.d., točnije Maximo Nero (cabernet sauvignon, merlot i syrah), de Gotho Crni Pinot i graševina Turković, sljubljena sa sladoledima, ali ne kroz čašu. Jedan od naših najboljih kuhara, Belizar Miloš iz restorana Agava, pripremio je preljeve od redukcije navedenih vina koji su u kombinacijama s ovim sladoledima dali fantastične rezultate. Sve to zajedno i dalje je pratio Maximo brut u čaši. Tako smo pokazali da se vina mogu sljubiti s hranom i kuhanjem, a ne samo da se piju. Uz preljeve na bazi vina, posebno treba izdvojiti i emulziju od maslinovog ulja Torkul i naranče.

DSC_0197

Evo od kojih sastojaka su spravljeni ovi ukusni i hranjivi preljevi; možda vam damo ideju kako da sami napravite neki i tako se dodatno osvježite:

Maximo Nero, šećer, crni papar, vanilija u mahuni

de Gotho Crni Pinot, smeđi šećer, cimet, klinčić

Graševina Turković, bijelo vino, šećer, zvjezdani anis, crni papar, klinčić

Melasa i Aceto Balsamico bianco

Maslinovo ulje Torkul, naranča

Ova se vina ne mogu kupiti u trgovačkim centrima već isključivo u restoranima i specijaliziranim trgovinama te u novopokrenutom lancu vinoteka “Svijet vina” koji Kutjevo d.d. otvara na više lokacija u Zagrebu i to – na tržnicama. Do sada su otorene dvije: na tržnici Jarun i na tržnici Gajnice.

Tagovi: