Ovo su najvažniji dodaci prehrani tijekom zime
Iako smo se odvikli od one prave klasične zime kada smo mogli dobro prepoznati koje je godišnje doba, savjeti za brigu o zdravlju, posebice o prehr...
Svaki dan jedite ove začine i vjerojatno se nikada nećete morati brinuti hoćete li oboljeti od malignih bolesti.
Zahvaljujući svojim antioksidativnim učincima, začini poput metvice, čili papričica, češnjaka i đumbira dokazano djeluju kao prevencija, ali i pomoć kod terapije oboljelih od raka.
Đumbir je stari narodni lijek koji tradicionalno koriste stanovnici sjeverozapadne Europe, a sve češće i kod nas. Njime se liječe brojni zdravstveni problemi, od prehlade do zatvora, a može se koristiti sušeni ili svježi. Studije pokazuju da đumbir djeluje protuupalno, pa je odlična prevencija protiv raka pluća i onoga probavnog sustava, a često se koristi nakon kemoterapije jer smanjuje mučninu, dok u kombinaciji s medom podiže imunitet.
Koji se još začini nalaze na ovoj listi, pogledajte na sljedećim stranicama…
Čili papričice, kajenski papar i feferoni spadaju u rod ljutih papričica bogatih kapsaicinom. On djeluje protuupalno, potiče rad probave i sprječava nastanak polipa na sluznici crijeva. Osim toga, studije pokazuju da ljudi koji redovito koriste čili u prehrani rjeđe obolijevaju od raka prostate. Kako su papričice bogate vitaminima A i C, one jačaju imunitet i sprječavaju rast stanica raka.
Češnjak se još naziva i prirodnim antibiotikom, a od davnina se koristi za liječenje i prevenciju različitih zdravstvenih tegoba. Studije potvrđuju da ljudi koji redovito jedu češnjak imaju manji rizik od nastanka kancerogenih procesa u tijelu, a on je osobito koristan u prevenciji raka pluća i dojke.
Ružmarin je tradicionalni mediteranski začin i odličan izvor antioksidanasa. Najčešće se dodaje u juhe, umake od rajčice i poslužuje se uz mesna jela. Odličan je saveznik u detoksikaciji organizma, a može se koristiti i kao čaj. Stimulira jetru na bolji rad, a ona zatim izbacuje toksine iz tijela, pa je prevencija u nastanku raka jetre, bubrega i gušterače. Kako stimulira i apetit, ružmarin pomaže u vraćanju tjelesne snage kod teških tretmana liječenja raka.
Kurkuma je prirodni antiseptik koji dolazi iz zemalja Dalekog istoka, a stoljećima se koristi kao pomoć u previjanju rana i dezinfekciji, kao i u liječenju reume. Novije studije pokazuju da kurkuma usporava razvoj multiple skleroze, a djeluje i kao odlična prevencija kod raka prostate, karcinoma dojke, melanoma i leukemije. Kako pomaže u čišćenju krvi od toksina, ona može ometati djelovanje lijekova, pa se savjetuje da se koristiti nakon kemoterapije, ali ne i za vrijeme liječenja ovim sredstvom.
Čaj od mente stoljećima se koristio za ublažavanje grčeva, probavnih tegoba i proljeva, a sada se zna da pomaže i u liječenju sindroma iritabilnih crijeva i sprječava nastanak raka probavnog trakta. Menta smiruje i gastritis i osnažuje sluznicu želuca, zbog čega on postaje otporniji na nastanak čireva. Nakon terapije zračenjem, čaj od mente koristi se kako bi se ubrzao oporavak organizma, osobito nakon zračenja grla i dišnih puteva.
Kamilica koja se najčešće koristi u čajevima najpoznatija je po svom umirujućem djelovanju, pa se koristi kao pomoć za uspavljivanje i ublažavanje grčeva. Redovito ispijanje čaja od kamilice uravnotežuje pH vrijednost u organizmu, pa smanjuje rizik od nastanka svih oblika raka, a vrlo je korisna i za tretiranje rana u ustima nakon karcinoma jezika i grla.
Izvor: Life Content
Foto: Guliver/Thinkstock