Recept za najbolje kuhano vino

by | 27 prosinca, 2015

Jedan od omiljenih zimskih napitaka bez sumnje je kuhano vino. Slasni napitak odlična je uvertira u nadolazeće blagdane i dobar razlog za okupljanje društva u toplom domu ispunjenom aromatičnim mirisima neodoljivih začina. Za sve vas koji ste u potrazi za usavršavanjem dosadašnjeg omiljenog napitka vina donosimo recept Jamieja Olivera koji jamči rapsodiju okusa u ustima.

Sastojci za kuhano vino:

  • – 2 klementine
    – 1 limun
    – 1 limeta
    – 200 g muscovado šećera
    – 6 klinčića
    – 1 štapić cimeta
    – 3 lista lovora
    – 1 štapić vanilije
    – 2 zvjezdasta anisa
    – 2 boce crnog vina

Priprema:
1. Ogulite koru klementine, limete i limuna te je narežite na male komadiće. U veliki lonac stavite šećer i uz lagano miješanje pustite da se otapa da srednjoj temperaturi, potom dodajte koru citrusa, te sve zalijte sokom klementine. Dodajte klinčić, štapić cimeta i lovor. Štapić vanilije prerežite uzdužno i dodajte ga u lonac, kratko promješajte i prelijte s vinom tek toliko da prekrije sve sastojke.

2. Ostavite na niskoj temperaturi da smjesa kuha oko 5 minuta dok se šećer u potpunosti ne rastopi, nakon čega ćete dobiti gusti sirup. Dobiveni sirup baza je za savršeno ukusno kuhano vino iz kojeg ostatak alkohola naknadno umiješanog na ovaj način neće ishlapiti.

00:00/01:34
Truvid
auto skip

3. Kada je vaš sirup poprimio kremastu strukturu, smanjite temperaturu i u lonac dodajte anis i nalijte ostatak vina. Lagano sve zagrijavajte oko pet minuta pazeći da ne provrije, potom vino natočite u čaše i poslužite.

Savjet: Sastojke u receptu možete smanjiti ili dodati neke svoje omiljene ovisno o okusu koji preferirate, najvažnije je da slijedite postupak pripreme sirupa koji je baza za savršen okus kuhanog vina.

Foto: Guliver/Getty images