Jedini recepti za variva koji vam neće dosaditi ove zime
Zima je idealno vrijeme za topla, mirisna variva kao savršen obrok. Ipak, valja ih znati i dobro pripremiti da bi bila ukusna.A što kad ponesta...
Ovaj melem uklanja višak masnoće i vode iz organizma, poboljšava funkciju mozga, pamćenje, sluh i vid.
Glavni sastojci ovog recepta su svježi hren, neprskani limun s korom i med.
U prehrani se najčešće upotrebljava korijen hrena, ali izuzetno su ukusni i pomalo pikantni mladi listovi biljke.
Zbog svog sastava (vitamin C, kalij, vitamin B1, vitamin B6, željezo, kalcij, vitamin B2, magnezij, fosfor…) hren je gurmansko, ali i ljekovito sredstvo.
Neizostavan je dodatak raznim jelima, posebno uz masnu hranu, jer pomaže da se lakše probavi. Hren čisti organizam, ubrzava metabolizam, otklanja umor, pa se najviše preporučuje dijabetičarima. Potiče razmnožavanje i razvoj korisnih bakterija u crijevima.
Svjež korijen može se koristiti cijelu godinu ako se pravovremeno zakopa u vlažan pijesak ili drži u podrumu. Ako imate veći korijen, možete naribati potrebnu količinu, a ostatak zamotati u aluminijsku foliju i ostaviti u hladnjaku u kutiji za povrće.
Ako želite da vam naribani hren ostane svjež i nakon tri tjedna, pomiješajte ga sa žličicom šećera i 4 žlice limunovog soka ili octa. U dobro zatvorenoj tegli, hren može stajati u hladnjaku do tri tjedna.
Sastojci:
– 125 g hrena
– 3 neprskana limuna
– 3 žlice meda
Priprema:
– Izmiksajte u sjeckalici ili blenderu 125 grama hrena.
– Uzmite tri limuna, razrežite ih, izvadite iz njih koštice, pa ih zajedno s korom također izmiksajte i pomiješajte s hrenom.
– U to dodajte tri žlice meda i sve dobro izmiješajte.
– Čuvajte ovaj melem u zatvorenoj teglici u hladnjaku.
– Uzimajte po jednu malu žlicu melema dva puta dnevno uz obroke.
– Uzimajte ovaj melem tijekom tri tjedna i gledajte kako se smanjuje opseg masnih naslaga.
Izvor: Life Content
Foto: Guliver/Thinkstock