Lješnjak šnite

by | 5 ožujka, 2013

Za koru:

  • 7 jaja
  • 7 žlica šećera
  • 7 žlica sirovih mljevenih lješnjaka
  • 4 žlice brašna
  • 1 žlica kakaa

Za kremu:

  • 7 jaja
  • 300 g šećera
  • 200 g maslaca
  • 200 g prženih mljevenih lješnjaka

Za dekoraciju:

  • 3 šlaga

Priprema:

Kora:

1. Odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke umutiti u čvrst snijeg, a zatim uz neprestano mućenje postepeno dodavati šećer dok se ne otopi.
2. Zatim postepeno dodavati jedno po jedno žumance pa potom brašno, mljevene lješnjake i kakao muteći cijelo vrijeme.
3. Pravokutnu tepsiju obložiti papirom za pečenje i uliti u nju pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 ºC. Pečenu koru poprečno prerezati napola da se dobiju 2 kore.

Krema:

1. Bjelanjke odvojiti od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg. Zatim postepeno dodavati 150 g šećera i mutiti da se otopi.
2. Posebno umutiti žumanjke s preostalim šećerom i kuhati na pari dok se ne zgusne.
3. Ohlađenu smjesu od žumanjaka pomiješati s umućenim maslacem i lješnjacima, dodati šaum od bjelanjaka i polako promiješati.

Završni postupak:

1. Prvu koru premazati kremom i preklopiti drugom korom.
2. Ukrasiti umućenim šlagom.

Izvor: Dobra hrana