Prehrana za zrele godine: namirnice koje tijelo voli nakon 50.
Nakon 50. godine, tijelo prolazi kroz niz promjena - metabolizam se usporava, smanjuje se mišićna masa, a kosti postaju osjetljivije.Istovremen...
Razne vrste tumora u današnje vrijeme mogu se uspješno liječiti ako se otkriju u ranom stadiju. Zbog toga je jako važan odlazak liječniku kod primjećivanja prvih simptoma, kao i redovit liječnički, ali i samopregledi. Određene namirnice sadrže brojne vitamine i minerale koji mogu ojačati organizam i smanjiti rizik za razvoj ove opake bolesti.
Mnogi uzroci nastajanja raka nalaze se u našoj okolini, a industrijski obrađena hrana jedan je od njih. Najbolja strategija jest njezino izbjegavanje i kupovina organskih namirnica, od kojih vam mnoge mogu pomoći prilikom liječenja, ili pak u prevenciji različitih vrsta raka.
Jabuka
Američki znanstvenici otkrili su tijekom studije provedene 2007. godine, na Sveučilištu Cornell, da spojevi poznati po nazivu terpen, koje se nalazi u kori jabuke, može spriječiti ili ubiti postojeće stanice raka i spriječiti njihov daljnji razvoj. Ovi spojevi su posebno djelotvorni protiv raka debelog crijeva, jetre i karcinoma dojke.
Zeleni čaj
Zeleni čaj, bogat antioksidansima polifenolima, izvrstan je antikancerogeni napitak, za koji je znanstveno dokazano kako pozitivno djeluje na stanice raka, sprječavajući njihov razvoj i širenje. Preciznije, zeleni čaj sadrži EGCG (epigalokatehin galat), snažnu antioksidativnu tvar koja zaustavlja enzim DHFR (dihidrofolat reduktazu) i usporava razvoj raka na koji inače djeluju antikancerogeni lijekovi. Razna istraživanja potvrdila su da je zeleni čaj djelotvoran u borbi protiv leukemije, raka dojke, prostate, bubrega, kože i usta.
Vitamin D
Vitamin D sam po sebi nije hrana već prohormon koji sprječava razvoj raka. Mnoge studije pokazale su da je vitamin D vrlo djelotvoran u procesu smanjenja rizika od raka crijeva i dojke, a povećava i šanse preživljavanja kod raka pluća. Namirnice najbogatije vitaminom D dolaze iz vode, kao što su: som, losos, sardine ili skuša. Također, redovito izlaganje sunčevom svjetlu ili dodaci prehrani vitamina D3 mogu pomoći u sprječavanju karcinoma dojke, debelog crijeva ili rektuma, ali i drugih oblika raka.
Povrće iz porodice kupusa
Lista povrća koje spada u ovu skupinu je vrlo dugačka, ali ono koje je najdjelotvornije u borbi i prevenciji protiv raka jesu: kupus, brokula, kelj, zelje, koraba, cvjetača, rotkva… Ovo povrće, svako na svoj način, djeluje protiv raka jer sadrže diindolimetan, sulforafan i element selen. Ipak, povedite računa o tome da ovo povrće jedete sirovo, ili da ga ne prokuhate, jer se dugotrajnom termičkom obradom ovi dragocjeni spojevi gube.
Tamnozeleno povrće
Ova skupina preklapa se s povrćem iz porodice kupusa, a u nju spadaju blitva, špinat i repa. Ove namirnice sadrže brojne vitamine i minerale, između ostalog i beta-karoten, lutein i zeaksantin, koji su vrlo moćni antioksidansi, a koji mogu blokirati razvijanje raka u ranoj fazi. Također, poseduju i velike količine folata, koji ima svojstva u prevenciji karcinoma.
Mahunarke
Mahunarke, također, sadrže velike količine folata. Ljudi koji u prehrani nemaju dovoljno folata imaju pojačani rizik od dobivanja raka. Mahunarke koje su najbogatije ovim spojem jesu: grah, grašak, leća i slanutak. Istraživanja pokazuju da povećan unos mahunarki smanjuje rizik od nastanka različitih vrsta raka, kao što su rak želuca, debelog creva, prostate i pluća. Grah i leća sadrže puno fitokemikalija koje usporavaju ili sprječavaju oštećenja DNK uzrokovana rakom.
Soja
Soja sadrži snažne fitokemijske molekule koje suzbijaju mehanizme nužne za opstanak i širenje raka. Riječ je o izoflavonima koji, kada dospiju u krv, onemogućavaju razvoj i širenje zloćudnih tumora. Soja prije svega djeluje kod tumora koji su uzrokovani hormonalnim poremećajima, poput raka dojke.
Gljive
Ljekovite gljive se već stoljećima koriste u drevnoj istočnjačkoj medicini budući da sadrže jedinstvena antivirusna, antimikrobna, protuupalna kao i antikancerogena svojstva. Brojna istraživanja potvrdila su da gljive imaju ključnu ulogu u pokretanju apoptoze, procesa ubijanja stanica raka. Japanske gljive shiitake, maitake, kavaratake i enokitake sadrže lentinan koji izravno stimulira imunološki sustav. Istraživanja su pokazala da se broj i aktivnost imunoloških stanica pod utjecajem ovih gljiva znatno povećavaju, čak i unutar samog tumora. To je razlog zašto pacijenti sa zloćudnim tumorima lakše podnose liječenje i žive duže. Osim japanskih gljiva, u borbi protiv raka djelotvorna je i zimska bukovača.
Češnjak
Ova namirnica sadrži jaku antikancerogenu tvar poznatu kao alicin, koja ciljano uništava maligne stanice, dok zdrave stanice ostavlja netaknute. Osim toga, dokazano je da zdravi ljudi koji redovito jedu češnjak imaju manji rizik od razvoja karcinoma. Češnjak, također, sadrži i dialil sulfid, još jednu vrlo važnu tvar koja uništava stanice raka.
Jezgričasto voće
Bademi, kikiriki, lješnjaci, pistacije, orasi i slične namirnice puni su minerala i mangana koji su potrebni za učinkovito funkcioniranje organa, te život čine dužim i kvalitetnijim, poboljšavaju pamćenje, jačaju srce, kod žena održavaju razinu hormona u ravnoteži, te sprječavaju nastanak raka.
Šumsko voće
Kupine, maline, jagode, borovnice i drugo šumsko voće također su dragocjeno oružje u borbi protiv nastanka raka, ali i prilikom njegovog liječenja. Ovo voće sadrži elagičnu kiselinu koja dokazano usporava rast tumora, i uništava kancerogene stanice. Šumsko voće u prehrani najbolje je kombinirati s nemasnim jogurtom.
Maslinovo ulje
Visoka potrošnja maslinovog ulja obilježje je tradicionalne mediteranske prehrane, a povezuje se s manjom stopom nastanka raka, uključujući rak debelog crijeva i želuca, u usporedbi s drugim zapadnim zemljama.
Začinske trave
Mnogi začini i začinske trave, poput majčine dušice, mažurana, origana, bosiljka i ružmarina, liječe rak tako što blokiraju stanične mehanizme koji omogućavaju razvoj raka. Začini i začinske trave doprinose jačanju imuniteta, što je izuzetno važno kod bolesnika koji primaju kemoterapiju.
Đumbir i kurkuma
Đumbir i kurkuma pojačavaju okus gotovo svakog jela, a dolaze s podužom listom pozitivnih zdravstvenih efekata. Đumbir ima moćna antiupalna svojstva i može usporiti razvoj karcinoma.
Kurkuma, začin koji ulazi u većinu vrsta curryja, također spada u porodicu đumbira, a posjeduje sastojak kurkumin koji brzo ubija stanice raka. Istraživanje provedeno 2008. godine potvrdilo je kako jedna žličica kurkume dnevno može biti korisna kao preventivno sredstvo. Znanstveno je dokazano da kurkuma sprječava rast tumora debelog crijeva, jetre, želuca, dojke, jajnika, leukemije i raznih drugih tumora.
Vino
Možda vam zvuči nevjerojatno, ali vino, osobito crno s visokom koncentracijom resveratrola, odlično je kao prevencija protiv raka i dobro je za srce. Međutim, velike količine alkohola mogu biti toksične i povezuju se s rakom jetre, dojke i želuca. Ipak, sve više istraživača preporučuje čašu vina dnevno kako biste spriječili rak i poboljšali cirkulaciju.
Čokolada
Čokolada je zdrava, osobito crna, koja ima veliku koncentraciju kakaa. Ova čokolada ima pozitivne efekte u borbi protiv raka koji potječu od antioksidanasa i polifenola, ali i katehina, koji osim od tumora štiti i od srčanih bolesti i moždanog udara.
Izvor: Life Content
Foto: Guliver/Thinkstock