Prehrana za zrele godine: namirnice koje tijelo voli nakon 50.
Nakon 50. godine, tijelo prolazi kroz niz promjena - metabolizam se usporava, smanjuje se mišićna masa, a kosti postaju osjetljivije.Istovremen...
Ispitanici koji su izbacili meso iz prehrane smršavjeli su u prosjeku pet kilograma, pokazalo je američko istraživanje. Pritom nisu mijenjali rutinu vježbanja, niti su brojili kalorije.
1. Smršavit ćete
Ispitanici koji su izbacili meso iz prehrane smršavjeli su u prosjeku pet kilograma, pokazalo je američko istraživanje. Pritom nisu mijenjali rutinu vježbanja, niti su brojili kalorije.
2. Promijenit će vam se crijevna mikroflora
Vegani imaju više vrsta crijevnih bakterija koje se bore protiv upala, ali ipak, veća je razlika između koncentracije crijevne mikroflore kod vegetarijanaca i svejeda, pokazalo je istraživanje Sveučilišta u New Yorku.
3. Možete izgubiti važne hranjive tvari
Iz biljne prehrane prilično je teško dobiti dovoljno željeza, vitamina D i vitamina B12. Također, možda će vam nedostajati i proteina.
Mahunarke, orašasti plodovi su dobar izvor bjelančevina i zdravih masti, a ako jedete namirnice bogate željezom (poput špinata) svakako ih kombinirajte s vitaminom C (npr, špinat-salatu začinite limunovim sokom), dok su jaja dobar izvor vitamina D. Ali u svakom slučaju, ako se prebacujete na vegetarijansku prehranu, svakako se posavjetujte s nutricionistom ili liječnikom.
4. Možda ćete smanjiti rizik od raka
Svjetska zdravstvena organizacija prošle godine šokirala je sve mesojede svijeta: slaninu i kobasice i ostalo prerađeno meso svrstala je u istu kancerogenu grupu kao i cigarete.
To ne znači da podjednako povećavaju rizik od raka, nego da su dokazi kako su kancerogeni podjednako čvrsti. Ali, u svakom slučaju, meso izaziva rak, prije svega rak crijeva. A što je više obrađenije, to je gore.
5. Sigurno ćete smanjiti rizik od srčanih bolesti
Osim pretjeranog unosa masnoća (koje često prati pretjerivanje u mesu), američki institut Lerner izolirao je karnitin. Taj spoj iz crvenog mesa potiče reakcije koje pospješuju nastanak srčanožilnih bolesti.
Izvor: Life Content
Foto: Guliver/Thinkstock