Ljudi nisu evoluirali na prehrani koja sadrži puno soli prisutne u modernoj prehrani, zbog čega se imunološki sustav, buni i napada sam sebe, a posljedica su bolesti.
Višak soli kojim obiluje tzv. junk food izaziva brojne upale u tijelu, na koje imunitet reagira i povećava se rizik od autoimunih bolesti, pokazala je zajednička studija britanskog Sveučilišta Yale i njemačkog Sveučilišta Erlangen-Nuremberg.
Ona je proučavala ulogu T-stanica koje pomažu drugim stanicama u tijelu da se bore s patogenima poput virusa i bakterija te otkrili da je učestalost autoimunih bolesti znatno veća otkako su ljudi počeli jesti sve više junk fooda poput hamburgera i pizze, piše “Daily Mail”.
Zbog toga danas ljudi sve češće boluju od ekcema, multiple skleroze, autoimunih bolesti štitnjače, artritisa, Chronove bolesti, lupusa i drugih autoimunih bolesti.
“Zbog pojačanog unosa soli, broj stanica nazvanih Th17, i citokina, tj. proteina koji prenose informacije među stanicama drastično je porastao u živčanom sustavu, što je okidač nastanka autoimunih bolesti”, rekao je autor studije Ralph Lincker.
Dodaje kako ljudi nisu evoluirali s prehranom koja se bazira na soli, a upravo je korištenje prevelikih količina soli ono što najbolje opisuje prehranu modernih ljudi.
Nastanak autoimunih bolesti
Danas postoji oko 40 klasificiranih autoimunih bolesti od kojih boluje oko pet do sedam posto ljudi na svijetu. Nastaju kao posljedica pretjerane reakcije imuniteta na tvari normalno prisutne u tijelu. Iako je njihov uzrok nejasan, a ponekad i povezan s genetskim sklonostima, znanstvenici vjeruju da se one mogu povezati s tehnološkim i kulturnim napretkom te odvajanjem čovjeka od prirode, pa ih se naziva i tzv. “bolestima obilja”.