Štrudla sa špinatom

by | 11 ožujka, 2013

Za tijesto:

  • 500 g brašna
  • 2,5 dl mlijeka
  • 125 g margarina
  • 1 žličica šećera
  • 1 jaje
  • sezam
  • 1/2 kvasca
  • sol

Za nadjev:

  • 350 g špinata
  • 1 žlica vrhnja
  • 200 g mladog sira
  • 4 jaja
  • sol

Priprema:

Tijesto:

1. Pomiješati 1 dl mlakog mlijeka, šećer, žličicu brašna i svježi kvasac. Ostaviti da nadođe.
2. U posudi za miješanje pomiješati polovinu brašna, nadošao kvasac, preostalo mlijeko, margarin i malo soli po želji. Dobro izmiješati, a zatim postepeno dodavati preostalo brašno mijeseći dok se tijesto ne počne odvajati od prstiju. Zamiješeno tijesto ostaviti na toplom da nadođe.

Nadjev:

1. Špinat kratko blanširati u slanoj vodi pa ga procijediti i nasjeckati.
2. Pomiješati špinat, izmrvljeni mladi sir, vrhnje i soli po želji te dobro izmiješati.

Završni postupak:

1. Nadošlo tijesto istanjiti u pravokutnik debljine 0,5 cm.
2. Premazati ga nadjevom od špinata, a po sredini poslagati skuhana jaja.
3. Pravokutnik od tijesta poravnati, a od viška tijesta oblikovati trake te ih preplesti preko jaja. Potom krajeve pravokutnika pažljivo zarolati prema sredini prema uputama sa slike.
4. Dobiveni oblik prebaciti u odgovarajuću tepsiju, prethodno obloženu papirom za pečenje. Premazati je umućenim jajem i posuti sezamom. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 ˚C dok ne porumeni.

Izvor: Dobra hrana