Ostaci od ručka ili večere vrlo često završe u smeću zbog toga što se ljudi boje pregrijavanja, ili nisu sigurni koje namirnice smiju, a koje ne smiju grijati naknadno.
Međutim, ostaci hrane mogu se itekako dobro iskoristiti. Primjerice, od pečenog pileta koje ste imali u nedjelju za ručak, u ponedjeljak možete napraviti toplu ili hladnu salatu od piletine, dok od nekog drugog mesa sutradan možete napraviti recimo rižoto.
Neke su namirnice finije hladne, neke radije grijemo, a i kod grijanja se razlikujemo – neki koriste mikrovalnu, neki pećnicu, a neki i pečeno meso uporno griju na plinu.
Huffington Post objavio je zgodnu infografiku portala Happy to Survive koja lijepo ilustrira kako bismo zapravo trebali podgrijavati hranu, a evo kako to izgleda.
Pizza Najbolje grijati: U dubokoj, gusanoj tavi
Savjet: Podgrijavajte pokriveno ne više od pet minuta.
Juhe Najbolje grijati: Na štednjaku
Savjet: Dodajte četvrt čaše vode kako biste razblažili okus.
Muffini Najbolje grijati: U pećnici
Savjet: Prvo 15-ak minuta grijte pod folijom ili pokriveno, a zatim još nekoliko minuta bez folije.
Odresci i piletina Najbolje grijati: U dubokoj, gusanoj tavi
Savjet: Prije podgrijavanja razrežite na manje komade.
Pečeno povrće Najbolje grijati: U pećnici
Savjet: Poprskajte povrće prije grijanja s malo maslinovog ili nekog drugog ulja.
Kuhano povrće Najbolje grijati: U mikrovalnoj pećnici
Savjet: Raširite povrće na tanjuru i prekrijte ga papirnatim ručnikom da bi se upio višak tekućine.
Tjestenina Najbolje grijati: Na štednjaku
Savjet: Dodajte malo vode i ulja.
Razni složenci od tjestenine ili krumpira Najbolje grijati: U mikrovalnoj pećnici
Savjet: Prekrijte jelo papirom za pečenje koji ste prethodno izbušili da bi prolazio zrak.
Jela iz woka Najbolje grijati: U mikrovalnoj pećnici
Savjet: Povremeno promiješajte i ostavite da odstoji desetak minuta prije jela.
Morska jela Najbolje grijati: U pećnici
Savjet: Podgrijavajte na laganoj temperaturi dovoljno dugo.