Musaka s makaronima

by | 14 ožujka, 2013

Sastojci:

  • 500 g miješanog mljevenog mesa
  • 400 g kratkih makarona
  • 400 g pelata od rajčica
  • 200 g sira
  • 2 poriluka
  • 1 glavica luka
  • 30 g maslaca
  • 2 pune žlice brašna
  • 3 dl vrhnja za kuhanje
  • 2,5 dl mlijeka, ulje
  • mješavina začina

Priprema:

1. Luk narezati na kockice i popržiti na malo ulja. Potom dodati mljeveno meso te i njega popržiti da promijeni boju. Dodati izmiksane pelate od rajčica, začine po ukusu i pirjati na umjerenoj temperaturi. Tijekom pirjanja po potrebi dolijevati malo vode dok meso ne omekša.
2. Poriluk narezati na kolutove i kratko prokuhati u slanoj vodi. Zatim ga ocijediti od viška tekućine i ostaviti sa strane.
3. Odvojeno u manjoj posudi otopiti maslac pa dodati brašno i kratko popržiti. Postepeno uz neprestano miješanje dolijevati mješavinu mlijeka i vrhnja za kuhanje dok se ne dobije željena gustoća. Pred kraj kuhanja dodati začine po želji.
4. Makarone skuhati u slanoj vodi pa ih ocijediti od viška tekućine.
5. Vatrostalnu posudu nauljiti i u nju usuti polovinu makarona. Preliti ih polovinom bešamel umaka, a zatim rasporediti nadjev od mesa, dodati 1/2 poriluka i posipati polovinom ribanog sira. Potom nanijeti sloj preostalih makarona, rasporediti po njima ostatak poriluka, preliti bešamelom i posuti sirom.
6. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 ºC dok odozgo ne porumeni.

Izvor: Dobra hrana