OČI VAS SVRBE ILI PEKU? Dobro ih pregledajte, a evo i zašto!

by | 9 listopada, 2016
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Ljudi koji dugo rade za računalom, u klimatiziranim prostorijama ili u prostorima u kojima radi centralno grijanje, često mogu imati problema s nadraženim i suhim očima, osobito ako im ekran nije dobro podešen po visini.

Suhoća i nadraženost oka često se javljaju i kod ljudi koji nose kontaktne leće, kao i kod starijih od 45 godina, kod kojih se lagano promijeni dioptrija, pa počnu problemi s vidom.

Ponekad nismo svjesni da ne trepćemo zato što slabije vidimo. Zato je kod učestalijih faza nadraženog oka uvijek dobro posjetiti oftalmologa kako bi se isključio taj uzrok, odnosno kako bi se prepisale odgovarajuće naočale ili leće.

Šanse za razvoj sindroma suhog oka malo su veće u žena nakon menopauze, jer promjene razine hormona mogu utjecati na stanjivanje suznog filma, a najveća učestalost problema bilježi se među starijim ljudima, kod kojih s vremenom vlaženje oka postaje slabije. Prema nekim procjenama, s tim problemom povremeno se suočava 5-6 posto ljudi u svijetu, učestalost u menopauzi raste i do 10 posto, a u starijoj dobi i do 35 posto, odnosno svaka treća starija osoba može patiti od tog sindroma.

Glavni simptom je osjećaj kao da imamo sitni pijesak ispod kapka te neugoda i bol kod treptanja, koju prati svrbež, a ponekad i osjećaj zamagljenog vida.

Problem je relativno lako riješiti. Na tržištu postoji puno vrsta umjetnih suza, koje je dobro imati pri ruci, kako bismo ih nakapali u oko pri prvim simptomima i tako ublažili problem. Dobro je birati one koje imaju i masnu komponentu, jer djeluju kao svojevrsni lubrikant, što je posebno korisno za one koji nose leće.

Takve masnije nadomjesne suze zapravo stvaraju tanki film i ne dopuštaju da suze ispare pod utjecajem topline. Također, brzo će stvoriti osjećaj ugode.

Uvijek je dobro voditi računa i o prevenciji – ako cijeli dan sjedite za računalom, vodite računa o tome da barem svakih posla sata uzmete pauzu i odmorite oči. Dobro je nekoliko minuta gledati u daljinu, tako da se povrati prirodni ritam treptanja i vlaženja oka.

Vodite računa o tome da vam monitor nije preblizu, jer i to izaziva naprezanje očiju. Pravilo kaže da monitor ne biste smjeli moći dodirnuti rukama dok sjedite za stolom. Također, ne smije biti postavljen u ravnini očiju, tako da gledate u njega širom otvorenih očiju, nego tako da gledate s pomalo spuštenim kapcima, što također može pridonijeti boljem vlaženju oka.

Masirajte vjeđe i trepćite

Da biste izbjegli probleme s nadraženim suhim okom, pokušajte povremeno svjesno treptati – tijekom rada na računalu ili gledanja televizije, odnosno općenito dok nešto radite. Time ćete potaknuti curenje lipida iz Meibomovih žlijezda, koje se nalaze na rubu vjeđa.

One proizvode masna ulja koja su dio suznog filma. Ukratko, to je prirodni masni sastojak koji će stvoriti film i spriječiti isparavanje suza. Tijekom dana možete si pomoći i blagom masažom vjeđa kružnim pokretima, no budite nježni, odnosno ne potežite trepavice i radite to samo čistim rukama.

Namirnice koje zaustavljaju suhoću očiju

  • – Tuna, sardina Tajna je u omega-3 masnim kiselinama, koje djeluju preventivno i ublažavaju upale, osobito upalu sluznice oka, koja je glavni uzrok sindroma suhog oka. Dva-tri obroka ribe tjedno osigurat će dovoljnu količinu omega-3.
  • – Chia sjemenke Jedan su od najbogatijih izvora omega-3 masnih kiselina, pogodan za one koji ne vole ribu ili ju jedu rijetko. Suptilnog su okusa i mogu se dodati jogurtu, salatama i zobenim pahuljicama.
  • – Sjemenke lana Četvrtina šalice sadrži oko sedam grama omega-3 masnih kiselina, a osim što će pomoći u prevenciji upale oka, donose niz drugih prednosti za zdravlje. Dodajte ih u jogurt ili u juhu, umjesto tjestenine.
  • – Orasi Četvrtina šalice sadrži oko 2,8 grama omega-3 masnih kiselina te čuva srce, krvne žile, mozak… a u umjerenim količinama može zamijeniti grickalice koje inače  debljaju.
  • – Bundeva I meso i sjemenke odličan su izvor omega-3 masnih kiselina – tanjur juhe od bundeve dva ili tri puta tjedno može biti poticaj za jačanje imuniteta te obrana od svih vrsta upala u organizmu.
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

IZVOR: 24sata.hr