Prehrana za zrele godine: namirnice koje tijelo voli nakon 50.
Nakon 50. godine, tijelo prolazi kroz niz promjena - metabolizam se usporava, smanjuje se mišićna masa, a kosti postaju osjetljivije.Istovremen...
Grožđe je bogato mineralima kao što su kalij, magnezij, željezo, kalcij, fosfor i kobalt. Ove supstancije poboljšavaju rad mozga, jačaju muskulaturu, a dobro utječu i na zdravlje bubrega.
Neke studije pokazale su da redovito konzumiranje grožđa smanjuje rizik od raka pluća, pa se ova dijeta osobito preporučuje pušačima.
Grožđe također sadrži i polifenole koji zaustavljaju proces starenja. Osim što je bogato mineralima, sadrži i vitamin C, kao i velike količine bioflavonoida i antioksidanasa koji štite stanice od štetnog utjecaja. Zdravstvene prednosti imaju i sjemenke koje povoljno utječu na smanjenje kolesterola u krvi.
Ovu dijetu trebalo bi držati od tri do sedam dana, i za vrijeme nje možete jesti grožđe kad god poželite, a preporučuje se najmanje pola kilograma dnevno. Na ovaj način poboljšat ćete probavu i očistiti crijeva, a pritom nećete izgubiti energiju, jer ova namirnica ima veliku energetsku vrijednost. Savjetuje se da pauza između obroka ne bude manja od dva sata. Tijekom držanja dijete treba izbaciti gazirane sokove, i umjesto njih piti domaći sok od grožđa i biljne čajeve.
Veće količine grožđa mogu dovesti do konstipacije, pa se zato tijekom ovog režima prehrane preporučuju svakodnevne šetnje ili lagano vježbanje. Osobe koje imaju problema s prekomjernom težinom, imaju čir na želucu, dijabetes ili kronične crijevne bolesti, prije ove dijete trebalo bi se posavjetovati s liječnikom!
PRVI DAN
Doručak: Šnita integralnog kruha, dva pileća filea, 1 dl mlijeka ili jogurta
Užina: 200 g crnog grožđa
Ručak: Kuhano jaje, 250 g miješanog kuhanog povrća začinjenog maslinovim uljem, limunom i octom, 40 g integralnog kruha
Užina: 200 g bijelog grožđa
Večera: 150 g pečene juneće šnicle začinjene s dvije žlice maslinovog ulja, 40 g kruha, a za desert pire od jabuka
DRUGI DAN
Doručak: 50 g müslija, 2,5 dl jogurta
Užina: čaša soka od grožđa ili 150 g bijeloga grožđa
Ručak: 100 g pečenog bijelog mesa, 250 g miješanog kuhanog povrća začinjenog žlicom maslinovog ulja, limunom i octom, 40 g integralnog kruha
Užina: 150 g crnog grožđa
Večera: 120 g oslića sa žara i 250 g salate od kukuruza i mrkve začinjene maslinovim uljem, octom i limunovim sokom, 50 g kruha
TREĆI DAN
Doručak: Voćni jogurt
Užina: 200 g bijeloga grožđa
Ručak: 100 g tjestenine s umakom od rajčica i dvije žlice ribanog sira
Užina: Voćna salata od jabuka, krušaka i grožđa
Večera: 150 g mladog sira, 250 g miješanog sirovog povrća s maslinovim uljem, limunom i octom, 40 g integralnog kruha
IZVOR: Novosti.rs | LJEPOTAIZDRAVLJE.BA